Σε ΦΕΚ η απόφαση | “Πράσινο φως” για την υλοποίηση του master plan

To “πράσινο φως” προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του master plan του λιμανιού της Ζακύνθου σηματοδοτεί η δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία εγκρίθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως σε προτεραιότητα μπαίνει η τροποποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης η οποία πρέπει να έχει πρόταση για την κυκλοφορία των οχημάτων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ενώ άμεσα θα ενημερωθεί και η υδρογραφική υπηρεσία του στρατού για να αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Ένα ακόμη θέμα που μας έχει απασχολήσει επί μακρόν απαιτώντας μια και πλέον δεκαετία και με ενεργή τη διχογνωμία για το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια έρχεται να λύθεί.
‘’Είμαστε τυχεροί διότι πλέον το master plan έχει γίνει νόμος του κράτους, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο 297, στις 29 Δεκεμβρίου του 2017. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα του Νομού μας και θεωρώ ότι για αυτό, όλη η Ζάκυνθος πρέπει να είναι ευχαριστημένη και να χαίρεται που τελικά μπήκε σε πρόγραμμα, μπήκε το λιθαράκι που θα το προωθήσει. Θεωρώ πως αυτό είναι το ήμισυ του παντός Είναι στο χέρι μας, όλοι μαζί, να ωθήσουμε και να σπρώξουμε, να ενδιαφερθούμε και να προχωρήσει και αυτό το πράγμα’’ δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Άκης Ζήβας.
Είναι η ευκαιρία για την αναβάθμιση της περιοχής του μώλου του Αγιου Διονυσίου, αφού αυτή η πλευρά του Λιμένα είναι ιδιαίτερα παραμελημένη και υποβαθμισμένη και αποτελεί μία μάλλον κακόφημη περιοχή της πόλης. Η διαπλάτυνση και επιμήκυνση του μώλου και η κατασκευή ενός προβλήτα που, σύμφωνα με το Σχέδιο, δεν θα γειτνιάζει με τις εκβολές του χειμάρρου του Αγίου Χαραλάμπη και με τον ύφαλο «Δημήτρη», θα μπορεί στην εσωτερική του πλευρά, να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τόσο τα πλοία της γραμμής Κυλλήνη-Ζάκυνθος όσο και τα φεριμπότ από το Μπάρι και το Μπρίντιζι της Ιταλίας, ενώ από την εξωτερική πλευρά θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα κρουαζιερόπλοια.

Η απόφαση
Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε Master Plan λιμένα Ζακύνθου, με εξαίρεση το τμήμα που αφορά στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, ο καθορισμός των οποίων θα γίνει με έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Συγκεκριμένα, ενέκρινε την εναλλακτική λύση 2, αρχική διάταξη των εσωτερικών λιμενικών έργων, με τον όρο να τροποποιηθεί κατάλληλα η υποβληθείσα Κυκλοφοριακή Μελέτη, προκειμένου να εξετάσει τη σύνδεση της προκριθείσας λύσης με το οδικό δίκτυο της περιοχής. Η θέση των τεσσάρων εγκάρσιων γεφυρωτών προβλητών είναι ενδεικτική στο Master Plan και δύναται να τροποποιηθεί, ελαφρώς χωρίς όμως να μεταβληθεί ο αριθμός και οι διαστάσεις τους.
Κατά τη διαδικασία υλοποίησης των προτεινόμενων έργων θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:
1. Τα έργα να φωτοσημανθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων.
2. Να τοποθετηθούν ελαστικά παραβλήματα παρά τις θέσεις παραβολής των σκαφών.
3. Σε περίπτωση απόρριψης βυθοκορημάτων, να απορριφθούν σε βάθη άνω των 50 μ., η ισοβαθής των οποίων διέρχεται 2 ν.μ. ανατολικά του λιμενοβραχίονα.
4. Να εξασφαλιστεί ότι τα βάθη στα πρόσγεια του έργου θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης.
5. Να ενημερωθεί η Υδρογραφική Υπηρεσία για την έναρξη των εργασιών, προκειμένου να προβεί σε έκδοση προαγγελιών. Μετά το πέρας του έργου θα αποσταλεί στην Υδρογραφική Υπηρεσία λεπτομερής οριζοντιογραφία με ακριβές βυθομετρικό διάγραμμα αυτού, προκειμένου να ενημερωθούν οι αντίστοιχοι Χ.Ε.Ε. και οι λοιπές ναυτιλιακές εκδόσεις.

Κ.Μ.