Σημαντικές αποφάσεις για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες στα Ιόνια

Με δυο προσθήκες, που έγιναν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Κώστα Γιαννακούρη και Γιώργο Κάφυρη, καθώς και το Γεράσιμο Φόρτε, στην εισήγηση του επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το θέμα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.
Ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, Θόδωρος Γαλιατσάτος, εισηγούμενος το θέμα των ακτοπλοϊκών γραμμών των Ιονίων Νήσων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι “διαχρονικά προκλητική και σκανδαλώδης η στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ”, σε σχέση με αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε: “Ένοχη σιωπή Περιφέρειας και Δημάρχων! Ανέχονται και συγκαλύπτουν το ληστρικό καθεστώς που επικρατεί στην ελληνική ακτοπλοΐα”.
Για αυτό και θα πρέπει “ο περιφερειάρχης να ξεκινήσει επαφές με όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με στόχο τη δραστική μείωση των τιμών. Να προχωρήσει η διαδικασία για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα Ιόνια νησιά. Δοκιμαστική εφαρμογή και ένταξη στο ΕΣΠΑ. Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης που θα έχει ευθύνη της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. (άδειες, δρομολόγια, τιμές). Να καθοριστεί ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Π.Σ. με συμμετοχή του περιφερειάρχη, των δημάρχων, εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιριών και κοινωνικών φορέων με αντικείμενο “τιμές εισιτηρίων στα Ιόνια Νησιά”.
Θα πρέπει, λοιπόν, η ισχύουσα νομοθεσία, περί ακτοπλοΐας και εναέριων συγκοινωνιών να εναρμονιστεί, με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών και να δυναμώσει την φωνή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και να ανατραπούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, με μόνιμη θέση.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δικαιούται ισότιμης αντιμετώπισης με την Περιφέρεια Αιγαίου, και τη θέσπιση Γενικής Γραμματείας Ιόνιου στα πλαίσια του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αλλαγή του άρθρου 9 του Νόμου 2932/2001.
Επίσης, να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια ακτοπλοΐας από 23% στο 6,5%, κατάργηση του επίναυλου (3%), καθώς επιβαρύνει τους επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν πλοία δρομολογημένα σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας,
μείωση κατά 50 % τα τέλη των Οργανισμών Λιμένων στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, καθώς και στα Λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κυλλήνης, στις Γραμμές Πορθμείων και ακτοπλοΐας συμπεριλαμβανόμενων των Γραμμών Ελλάδος-Ιταλίας, και τέλος εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στην ελληνική ακτοπλοΐα”, εισηγήθηκε ο κ. Γαλιατσάτος.
Από τη μεριά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γεράσιμος Φόρτες, πρότεινε στην εισήγηση του κ. Γαλιατσάτου μια προσθήκη που αφορά στα αεροπορικά δρομολόγια και συγκεκριμένα:
•Να «παγώσει» η προκήρυξη του διαγωνισμού για αεροπορική περιφερειακή σύνδεση των Ιονίων Νήσων, που περιλαμβάνει και τα Κύθηρα.
•Ο καθορισμός των άγονων γραμμών και η επιδότηση των δρομολογίων να αφορά τα νησιά της Π.Ι.Ν. με καθημερινή, αν είναι δυνατόν, πυκνότητα δρομολογίων.
•Η επιδότηση των δρομολογίων στη σύνδεση με Θεσσαλονίκη να γίνεται στη γραμμή Ζάκυνθος – Κεφαλονιά-Ακτιο-Κέρκυρα-Θεσσαλονίκη.
•Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός των δρομολογίων να γίνει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια κατά την έννοια του άρθρου 205 του Ν.3852/10.

Η συμβολή της “Ημερας”
Καθοριστική ήταν η συμβολή της εφημερίδας μας με τα κατά καιρούς δημοσιεύματά της τόσο για τη συχνότητα των ακτοπλοϊκών, όσο και των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των νησιών της περιφέρειας καθώς και της Ζακύνθου με την Αθήνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η “Ημερα” εκφράζει το λαό και τις ανάγκες διαβίωσης και ανάπτυξης του τόπου μας και της Ιονίου Περιφέρειας. Για αυτό άλλωστε κατ΄ επανάληψη έχει καταδείξει την αναγκαιότητα της άμεσης επικοινωνίας και συγκοινωνίας στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δημοσιεύματά μας έχουν φθάσει ήδη στα χέρια του Υπουργού Μεταφορών ο οποίος αναμένει και το ψήφισμα του περιφερειακού Συμβουλίου αφού φέρεται διατεθειμένος με αυτά τα σημαντικά στοιχεία ανα χείρας -η σημαντική απόφαση ενός πολιτικού Οργάνου και η έκφραση της κοινής γνώμης για του τύπου- να παγώσει κάθε διαδικασία και να επανεξετάσει τα πάντα σε νέα βάση.
θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα συμφέροντα του τόπου, έχοντας πάντα γνώμονα την αλήθεια. Περισσότερα στο αυριανό φύλλο.