Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζακύνθου – Μεσολογγίου

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με το Μεσολόγγι αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη δευτέρα στην Κέρκυρα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του περιφερειακού συμβούλου και αντιπροέδρου του Σώματος Λευτέρη Γιαννάτου.
Η εισήγηση και η έκδοση ψηφίσματος στήριξης αυτής της προσπάθειας έρχεται μετά τη σχετική πρωτοβουλία των Δήμων Μεσολογγίου και Ζακύνθου. Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με την υπ’ αριθμ. 292/2011 Απόφασή του, ενέκρινε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ζακύνθου, με αποκλειστικό σκοπό και στόχο τη δημιουργία εκείνων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Μεσολογγίου – Ζακύνθου.
Ανάλογα και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, με την υπ’ αριθ. 498/2011 Απόφασή του, ενέκρινε, με τη σειρά του, την υπογραφή του ανωτέρω αναφερθέντος συμφώνου συνεργασίας.
Επιπρόσθετα, με κοινό έγγραφό τους – αίτηση, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Στάραμος, το οποίο έλαβε αριθμό πρωτ. 41248/15-11-2011, απευθυνόμενο στη Δ/νση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς και στους αρμόδιους Υφυπουργούς, κοινοποιούμενο και στους επτά Βουλευτές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Λιμένα Μεσολογγίου και Ιονίων Νήσων, ζήτησαν όπως συμπεριληφθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Λιμένα Μεσολογγίου και των Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος-Κεφαλονιά-Ιθάκη), στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της Χώρας, σύμφωνα με το Νόμο 2932/2001 (Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στης θαλάσσιες ενδομεταφορές).
“Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες μεταφορών, οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό και δικαίωμα. Συνδέσεις με επαρκή συχνότητα, ασφάλεια, αξιοπιστία και ανεκτό οικονομικό αντίτιμο, επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη, στηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των μεταφορών (μείωση κόστους και χρόνου μεταφοράς, περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και ατυχημάτων) και διασφαλίζουν την εδαφική συνοχή των περιφερειών.
Σήμερα από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση Π.Ε. της Ελλάδος, διέρχονται οι εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές όχι μόνο του ίδιου του νομού, αλλά και των γειτονικών νομών όπως και των περιφερειών.
Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και η σταδιακή κατασκευή της Ιονίας Οδού, επιταχύνει τη συνδεσιμότητα των ανωτέρω περιοχών και αυξάνει την κινητικότητα προς τα Ιόνια Νησιά, ήτοι της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Με την υφιστάμενη όμως κατάσταση, οι εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές των ανωτέρω περιοχών προς τα Ιόνια Νησιά, διέρχονται από τους λιμένες της Κυλλήνης και της Πάτρας, με αποτέλεσμα την αναγκαστική πρόσθετη οδική κινητικότητα και την αύξηση του μεταφορικού κόστους λόγω της υποχρεωτικής διέλευσης της γέφυρας ή του πορθμείου Ρίου – Αντιρρίου. Ειδικά το νησί της Ζακύνθου, συνδέεται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο, δια μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής Ζακύνθου – Κυλλήνης. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζακύνθου – Μεσολογγίου, η απόσταση μεταξύ των Π.Ε. Ζακύνθου – Λευκάδας – Κερκύρας (δηλ. την έδρα της Π.Ι.Ν.), θα μειωθεί κατά 120 χλμ.
Παράλληλα διασφαλίζει την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική αλλά και γεωγραφική συνοχή μιας ευρύτερης, ιστορικά αποκλεισμένης από πλευράς μεταφορών περιοχής.
Αυτό το μήνα (Δεκέμβριος/2011) ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας της γραμμής Ζακύνθου-Μεσολογγίου, ενώ για να θεσμοθετηθεί η γραμμή αυτή, θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά ο ίδιος ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το αρμόδιο Συμβούλιο που αποφασίζει για θέματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Επειδή μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου/2011 ή το αργότερο αρχές Ιανουαρίου/2012, θα αποφασιστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η έγκριση ή μη, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ζακύνθου – Μεσολογγίου, καθίσταται επιτακτική η λήψη θετικής απόφασης από το Π.Σ. Ιονίων Νήσων σχετικά με την πραγματοποίηση της εν λόγω συγκοινωνιακής σύνδεσης, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί, τόσο το αίτημα των Δημοτικών Συμβουλίων Ζακύνθου και Ι.Π. Μεσολογγίου, όσο, κυρίως, το αίτημα των τοπικών κοινωνιών των παραπάνω Δήμων”,
αναφέρει ο κ. Γιαννάτος, ο οποίος ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει θετικά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Ιονίων Νήσων με το λιμένα Μεσολογγίου. Επίσης, ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, να εγκρίνει την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ζακύνθου – Μεσολογγίου.