Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών

Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών στην Κέρκυρα δημιουργούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δέκα ζώων, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του τοπικού λιμεναρχείου Παλαιοκαστρίτσας ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αλιέων και κατοίκων του νησιού που κάνουν λόγο για περιστατικά εκβρασμών σε διάφορα σημεία του νησιού.
Η δύσκολη πρόσβαση στα σημεία εκβρασμού και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των νεκρών ζιφιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένα από τα ζώα έφτασαν ζωντανά στις ακτές, όπου οι κάτοικοι του νησιού έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν σε βαθύτερα νερά. Τα ζώα αφού απομακρύνθηκαν σε απόσταση ενός μιλίου επανήλθαν σε παρακείμενες ακτές όπου και εξέπνευσαν.
Στην προσπάθεια να εντοπιστούν την αιτία των μαζικών εκβρασμών, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” παρέλαβε από συνεργάτες του στην Κέρκυρα ιστολογικά δείγματα τα οποία θα αποσταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό για τοξικολογική ανάλυση και ανάλυση DNA.
Έπειτα από μία πρώτη έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για προγραμματισμένη νατοϊκή ή ελληνική στρατιωτική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή _το συγκεκριμένο ζώο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εκπομπές SONAR, χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό σαν μέθοδο ηχοεντοπισμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Αρχιπελάγους, οι μαζικοί εκβρασμοί του συγκεκριμένου είδους φάλαινας στην Κέρκυρα αποτελεί ένα σπάνιο και ανεξήγητο φαινόμενο. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ενδείξεις για την παρουσία μεγάλων πληθυσμών ζιφιών στην περιοχή της Κέρκυρας, γεγονός που προσθέτει νέα δεδομένα στην προσπάθεια ανάλυσης της φυσιολογίας του ζώου.
*Οι ζιφοί είναι μεγαλόσωμα θαλάσσια θηλαστικά (φτάνουν σε μήκος τα έξι μέτρα) τα οποία μοιάζουν με δελφίνια