
«Με αφορμή την εισήγηση – αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουλούρη στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο περί ονομασίας των νησιών του Ιονίου σε νησιά του Οδυσσέα σε εκδήλωση που θα γίνει στην διεθνή έκθεση του Λονδίνου θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στηρίζουμε την εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων. Η πρόταση να ονομαστούν τα Ιόνια Νησιά «τα Νησιά του Οδυσσέα» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Δήμο Ιθάκης. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά την ιστορία, την ταυτότητα και το διεθνές brand της Ιθάκης, δεν μπορεί να αποφασίζουν άλλοι χωρίς την Ιθάκη. Η Ιθάκη είναι Ιθάκη. Ο Οδυσσέας έχει την πατρίδα του και αυτή δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ένα γενικό τουριστικό brand για τα Ιόνια Νησιά. Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να σεβαστεί την Ιθάκη, την ιστορία της και τη μοναδική της σχέση με τον Οδυσσέα. Η τουριστική προβολή των Ιονίων μπορεί και πρέπει να γίνει με πολλά και διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Ιθάκη δεν παραχωρεί την ιστορία και το όνομά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στανίτσας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουλούρης προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μίλησε για μετονομασία των Επτανήσων, αλλά για τη δημιουργία ενός ισχυρού τουριστικού brand. «Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τοποθέτησή μου στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, θέλω να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν μίλησα για μετονομασία των Επτανήσων ούτε για αλλαγή της ταυτότητας οποιουδήποτε νησιού. Η Ιθάκη, ομηρική πατρίδα του Οδυσσέα, αποτελεί έναν μοναδικό και απολύτως σεβαστό ιστορικό και πολιτιστικό τόπο αναφοράς. Η πρότασή μου αφορά την αξιοποίηση της μυθολογίας του Οδυσσέα ως ένα σύγχρονο διεθνές τουριστικό brand για τα Ιόνια Νησιά, με αφορμή και τη συμμετοχή μας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου. Μιλάμε για τη δημιουργία θεματικών θαλάσσιων διαδρομών του Οδυσσέα, που θα συνδέουν τη μυθολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά των Ιονίων Νήσων», σημειώνει.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, πως δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση επί του θέματος και ότι το κοινό brand δεν αντικαθιστά την ταυτότητα του κάθε νησιού. «Θέλω, επίσης, να καταστήσω σαφές ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ελήφθη καμία απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όταν και εφόσον το θέμα τεθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης, θα εξεταστεί με τεχνοκρατικά και τουριστικά κριτήρια, με τη συμμετοχή και τη γνώμη όλων των Ιονίων Νήσων και, φυσικά, όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κάθε νησί θα συνεχίσει να έχει και να προβάλλει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Το κοινό brand δεν αντικαθιστά τα επιμέρους brands• τα ενισχύει. Η σημερινή διεθνής προβολή της «Οδύσσειας» δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Δεν αφαιρούμε τίποτα από την Ιθάκη. Αντίθετα, μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη μοναδική της σχέση με τον Οδυσσέα και, παράλληλα, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό διεθνές αφήγημα για ολόκληρο το Ιόνιο. Αυτό ήταν και είναι το νόημα της πρότασής μου: όχι αλλαγή ονόματος, αλλά ένα νέο, δυναμικό τουριστικό brand για τα Ιόνια Νησιά, με επίκεντρο τον Οδυσσέα και τις θεματικές θαλάσσιες διαδρομές του», σημειώνει.