Στο συνέδριο για το ΒΕΖΑΛ έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις

Το διεθνούς ακτινοβολίας επιστημονικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο νησί μας στάθηκε αφορμή να παρουσιαστούν μερικές από τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας στην ιατρική διάγνωση και απεικόνιση. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο έγινε προς τιμή του Ανδρέα Βεσάλιου, του εμπνευσμένου αυτού επιστήμονα ανατόμου, καλλιτέχνη, ανθρωπιστή και πρώιμου Ευρωπαϊστή.
Λίγες ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου, και ενώ οι συμμετέχοντες επιστήμονες από κάθε γωνιά του κόσμου βρήκαν την ευκαιρία να απολαύσουν λίγες ημέρες καλοκαιρινής ανάπαυλας στο νησί, επισκέφτηκε την «ΗΜΕΡΑ» εις εκ των ομιλητών επιστημόνων, ο καθηγητής Brion Benninger. Ενθουσιασμένος από την επιτυχία του συνεδρίου, μάς περιέγραψε την έρευνά του επάνω σε μια επαναστατική μέθοδο ιατρικής εξέτασης, η οποία συνδυάζει άμεση, ανθρώπινη επαφή ασθενούς και γιατρού και απεικόνιση μέσω υπερήχων, σε έναν συνδυασμό που επιτρέπει την άμεση εξέταση και παράλληλα τη στενότερη και αποτελεσματικότερη επαφή ιατρού και εξεταζόμενου.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Στη Ζάκυνθο, στην Ελλάδα, ο Theo Ditrix και ο Pascal Pollier, διοργανωτές του Vesalius Continuum, με την υποστήριξη του Δήμου και των κοινοτήτων της Ζακύνθου, φιλοξένησαν συνέδριο προς τιμή του Βεσάλιου, από τις 4 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, ο Brion Benninger, καθηγητής αθλιατρικής του Western University στο Όρεγκον των ΗΠΑ, παρουσίασε μια μοναδική εργασία με τίτλο: «Google Glass-Ultrasound-Dissection – The Triple Feedback».
Ο Ανδρέας Βεσάλιος χρησιμοποίησε μια δυναμική προσέγγιση για να αποκαλύψει την ανθρώπινη ανατομία. Ο καθηγητής Benninger προσπάθησε να γίνει όσο καινοτόμος υπήρξε και ο Βεσάλιος. Αναπαρήγε την έννοια της δυναμικής ανατομίας, ενσωματώνοντας την ανθρώπινη επαφή στα γυαλιά της Google (Google Glass), κατά τη διάρκεια εξέτασης ενός ατόμου, παράγοντας απεικόνιση υπερήχων μέσω ενός αισθητήρα δακτύλου, έργο της Sonivate, για να δημιουργήσει το ‘Triple Feedback’. Το ‘Triple Feedback’ περιλαμβάνει παλμικό στηθοσκόπιο (ανθρώπινη επαφή), παρατήρηση επιφανειακής ανατομίας (εξωτερικό οπτικό στηθοσκόπιο) και απεικονίσεις της ανθρώπινης ανατομίας μέσω υπερήχων, στη διάρκεια της ανθρώπινης επαφής (εσωτερικό οπτικό στηθοσκόπιο).
Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στον ασθενή και το γιατρό στη διάρκεια της φυσικής εξέτασης. Ο καθηγητής πιστεύει πως η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώσει τις ώρες αναμονής για κάθε εξεταζόμενο και ενδεχομένως να αποτελέσει το κλειδί για την επανάσταση στην καρδιακή ανάνηψη -και πολλά άλλα οφέλη. Ο καθηγητής Benninger είπε πως ήταν τιμή του να συνεργαστεί επιστημονικά με φημισμένους καλλιτέχνες ιατρικής απεικόνισης, ιστορικούς, ιατρούς και ανατόμους. Μάλιστα, οι καλλιτέχνες ιατρικής απεικόνισης και οι ιστορικοί είναι ανεκτίμητοι στη σύλληψη και αφήγηση της ιστορίας της Ιατρικής. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο συνέδριο προς τιμή του Βεσάλιου είχε ήταν τρομερά επιτυχημένο και ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Βελγίου και τους διοργανωτές για την υποστήριξή τους».


ΦΩΤΟ: www.kgw.gr