Οριστική μείωση φόρου 20% στα κενά ακίνητα

Μετά από εξέταση όλων των παραμέτρων και λεπτομερειών των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ειδικές περιπτώσεις, η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθόρισαν τη μείωση φόρου κατά 20% για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Η τροπολογία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Η εφαρμογή ωστόσο της ρύθμισης θα γίνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, αφού θα πρέπει πρώτα να καθοριστούν και να εντοπιστούν τα κενά κτίσματα που θα τύχουν της ρύθμισης. Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν κανονικά το φόρο, με πρώτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά θα πρέπει να αναμένουν την επανεκκαθάριση του φόρου για την έκπτωση των κενών κτισμάτων, η οποία τελικά θα εφαρμοστεί τους πρώτους μήνες του 2015, οπότε θα γίνει και η αφαίρεση του ποσοστού.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες αδικίες που αναμένονται με την εφαρμογή της ρύθμισης για τα κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει πρώτα να λύσουν το μείζον πρόβλημα εντοπισμού των συγκεκριμένων ακινήτων, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις δηλώσεις Ε2 και Ε9, αφορούν μόνο τα κτίσματα που παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, όχι όμως και το εάν αυτά τα ακίνητα ήταν και μη ηλεκτροδοτούμενα. Επομένως, θα πρέπει να βρεθούν ποια από τα δηλωθέντα ως κενά κτίσματα ήταν ταυτόχρονα και μη ηλεκτροδοτούμενα.
Θα πρέπει να οριστεί ένα χρονικό διάστημα που το κτίσμα ήταν «κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο». Θα πρέπει δηλαδή να διευκρινιστεί για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να έχει μείνει «κενό, ξενοίκιαστο και μη ηλεκτροδοτούμενο» ένα κτίσμα για να κριθεί ότι ο ιδιοκτήτης του δικαιούται έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

ΦΩΤΟ: www.patrisnews.comΤελευταία άρθρα