Το Υπουργείο Παιδείας προτιμά τα εύσωμα παιδιά

Μειώνονται κι άλλο οι ώρες γυμναστικής σε Γυμνάσια και Λύκεια, μετά από απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2014 – 2015 οι ώρες διδασκαλίας φυσικής αγωγής στη Δευτέρα Γυμνασίου και Δευτέρα Λυκείου θα μειωθούν κατά μία επιπλέον ώρα, που προστίθεται στη μία ώρα που είχε ήδη αφαιρεθεί πέρσι.
Ετσι, οι ώρες γυμναστικής γίνονται: 2 ώρες την εβδομάδα για όλες τις Τάξεις του Γυμνασίου για την Πρώτη Λυκείου και μία ώρα την εβδομάδα για τη Δευτέρα και την Τρίτη Λυκείου. Να σημειωθεί ότι η φυσική αγωγή καταργείται τελείως στην Τρίτη Τάξη των ΕΠΑ.Λ. Τέλος σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού παραμένουν δύο ώρες την εβδομάδα χρόνος που θωρείται λιγοστός.
Η νέα αυτή μείωση έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία που επικρατεί σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την υποβάθμιση του αθλητισμού γενικότερα στη χώρα.
Όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί, οι αποφάσεις του Ινστιτούτου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με Ευρωπαϊκό ψήφισμα του 2010, σύμφωνα με το οποίο «τα κράτη μέλη οφείλουν να καταστήσουν τη Φυσική Αγωγή υποχρεωτική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 3 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα». Αντίστοιχη επισήμανση έγινε και σε επιστολή που απέστειλε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός αποτελούν ουσιώδη στοιχεία αγωγής για όλη μας τη ζωή μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, επομένως θεωρείται αυτονόητη την ενίσχυση του μαθήματος στο νέο σχολείο. Από την πλευρά του το υπουργείο απαντά μόνο πως δεν υπάρχουν κονδύλια για προσλήψεις εκπαιδευτικών-γυμναστών και για το λόγο αυτό θεωρήθηκε υποχρεωτική η μείωση ωρών διδασκαλίας του μαθήματος.

ΦΩΤΟ: www.enet.gr

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν