Αναγνωρίζονται και με νόμο τα θύματα της κρίσης

Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο προσδιορίζονται και νομικά όσοι αποδεδειγμένα επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση, σταματώντας να πληρώνουν οφειλές από το 2009 ή, το πιο πιθανό, από το 2010. Η ρύθμιση ευνοεί αρχικά όσους έχουν συνάψει επιχειρηματικά δάνεια και έπονται τα στεγαστικά κα τα καταναλωτικά. Παράλληλα προωθείται μείωση έως και εξάλειψη των προσαυξήσεων στις επιχειρηματικές οφειλές.
Από την άλλη μεριά, αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να μην επιτραπεί να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» όσοι δεν χτυπήθηκαν πραγματικά από την οικονομική κρίση αλλά έχουν από πολύ νωρίτερα οφειλές.
Στόχος του υπουργού, Νίκου Δένδια, είναι το τελικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί να περιλαμβάνει τον όρο «θύμα της κρίσης» ο οποίος θα προσδιορίζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορά κυρίως επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που όντως η κρίση επηρέασε την ικανότητά τους να πληρώνουν τις οφειλές τους. Με τη σαφήνεια του προσδιορισμού θα αποτραπεί το φαινόμενο να ευνοηθούν οι αποκαλούμενοι «συστηματικοί μπαταχτσήδες» (strategic defaulters).
Ο υπουργός Ν. Δένδιας τονίζει ότι είναι σαφής η προτεραιότητα στα επιχειρηματικά δάνεια των οποίων το ύψος αγγίζει τα 42 από τα συνολικά 77 δισ. ευρώ, ενώ 25 δισ. αποτελούν τα στεγαστικά και 10 δισ. τα καταναλωτικά.
Οσο για τη μείωση των προσαυξήσεων ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που έθεσε παράγοντας του υπουργείου που μίλησε για περίπτωση όπου ένα χρέος ύψους 7.000 ευρώ με τις προσαυξήσεις εκτοξεύτηκε στα 70.000 ευρώ!
Βάσει του σχεδίου, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων και, πάντα σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο, το περιουσιακό και την έκθεση σε δανεισμό, θα καθορίσει την ελάχιστη δόση ενός ή περισσότερων δανείων.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν