Επανέρχεται το αγροτικό για τους γιατρούς

Επιστροφή στην υπηρεσία υπαίθρου, το γνωστό «αγροτικό», θα υποχρεωθούν να κάνουν οι νέοι γιατροί προκειμένου να αποκτήσουν την ειδικότητά τους.
Με τροπολογία που προωθείται στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας όλοι οι απόφοιτοι Ιατρικής θα πρέπει και πάλι να βρεθούν για ένα χρόνο στην επαρχία, κάνοντας το «αγροτικό τους», με τη διαφορά ότι θα το κάνουν όχι αμέσως μετά το πτυχίο, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά λίγο πριν πάρουν την ειδικότητά τους.
Ο νόμος είναι αυστηρός και επιβάλλει ποινές στους γιατρούς που θα αρνηθούν να υπηρετήσουν στην επαρχία. Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν θα μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ αλλά, ως ιδιώτες, δεν θα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το υποχρεωτικό «αγροτικό» θα αφορά και όσους έχουν σπουδάσει την ειδικότητα στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργαστούν ή για να πάρουν την αναγνώριση ειδικότητας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Και από αυτούς το υπουργείο θα ζητήσει βεβαίωση άσκησης υπηρεσίας «αγροτικού».

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν