Επιστροφή στην εποχή της Μοτορόλας για την ΕΛ.ΑΣ

Στην προ Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τεχνολογία θα επιστρέψει η ΕΛ.ΑΣ στην πρωτεύουσα, αφού καταργείται το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας TETRA το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δέκα χρόνια. Ετσι, η επικοινωνία επιστρέφει στην εποχή της… Μοτορόλας δηλαδή των παλαιών φορητών ασυρμάτων.
Ο λόγος; Το ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας TETRA τερμάτισε τη λειτουργία του καθώς έληξε η 10ετής σύμβαση με την εταιρεία εγκατάστασής του και η ανανέωση δεν έγινε λόγω υψηλού κόστους που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Από εδώ και στο εξής οι αστυνομικοί θα επικοινωνούν με αναλογικό σήμα του ασυρμάτου, με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται, όπως η μη κάλυψη σε μεγάλες περιοχές αλλά και το ρίσκο η επικοινωνία να λαμβάνεται «δυνατά και καθαρά» από ραδιοερασιτέχνες, που μπαίνουν στις συχνότητες της αστυνομίας και ακούν τους διαλόγους μεταξύ αστυνομικών και κέντρου. Ετσι, είναι ιδιαίτερα εύκολο να γίνονται αντιληπτές πληροφορίες που αφορούν τις κινήσεις ομάδων κρούσης σε έρευνες ή καταδιώξεις.
Συνδικαλιστές και μη κάνουν λόγο για επιστροφή στο παρελθόν που θα αναγκάσει τους αστυνομικούς να επικοινωνούν ακόμη και με τα κινητά τους τηλέφωνα -όπως προβλέπεται για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία- με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους. Κατηγορούν παράλληλα τους υπευθύνους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι δεν φρόντισαν εδώ και 10 χρόνια από την εγκατάσταση του TETRA να μεριμνήσουν ώστε να συσταθεί εναλλακτικό σύστημα με χαμηλότερο κόστος αλλά εξίσου υψηλή αποτελεσματικότητα.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις από την αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ προς τα συνδικαλιστικά όργανα της αστυνομίας ότι το ψηφιακό σύστημα θα επανέλθει, τηρείται στάση αναμονής, μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.Τελευταία άρθρα