Υποχρεωτικά θα γίνουν οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων

Σε διαδικασία υποχρεωτικών μετακινήσεων δημοτικών υπαλλήλων οδηγείται η κυβέρνηση, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των δήμων, της απροθυμίας των απερχόμενων Αρχών να υπογράψουν μετακινήσεις και το συνδικαλιστικό μπλόκο στην εθελοντική κινητικότητα. Παράλληλα, έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται και από την Τρόικα για τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο θα έχουν σχέση και με την οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού οι δήμοι που βρίσκονται στο κόκκινο θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αποπομπή υπαλλήλων. Ωστόσο, οι εν λόγω μετακινήσεις θα γίνουν από δήμο σε δήμο ή σε περιφέρειες, αφού προηγουμένως θα έχουν γίνει έλεγχοι για το πού υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Η ενδοδημοτική κινητικότητα λήγει στις 29 Αυγούστου. Μέχρι τον Ιούνιο είχε πραγματοποιηθεί περίπου 980 μετακινήσεις. Ο στόχος της κυβέρνησης αφορά άλλους 2 χιλιάδες υπαλλήλους, στόχος πάντως που δε φαίνεται δυνατό να επιτευχθεί, παρά το κίνητρο ότι οι μετακινούμενοι υπάλληλοι θα εξαιρεθούν στο μέλλον από ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη ότι σε κάθε περίπτωση –και παρά τις αντιδράσεις από τους ΟΤΑ- λύση θα βρεθεί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι μεταθέσεις δεν θα οδηγήσουν σε απολύσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους για το ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα των απολύσεων και μεταθέσεων θα ξεκινήσουν, στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, όπου το κυβερνητικό επιτελείο θα προτείνει σειρά εναλλακτικών λύσεων αλλά και νέα παράταση για την υλοποίηση του μέτρου των αποχωρήσεων.