Ταμείο με ημερομηνία λήξης για τους ένστολους

Μια νέα πρόταση για το ασφαλιστικό των ενστόλων κατέθεσαν από κοινού 19 βουλευτές της ΝΔ και ο Μιχ. Κασσής του ΠΑΣΟΚ, υπογράφοντας τροπολογία, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής μέχρι το τέλος του 2014 αν οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης μεταφερθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή αν θα συγκροτηθούν επαγγελματικά ταμεία με τη μορφή ΝΠΙΔ, όπως ήδη συμβαίνει με άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Ετσι, θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις του άρθρου 221 του Πολυνομοσχεδίου για την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑ ώστε να διαχειριστούν μόνοι τους το επικουρικό τομέα της σύν5ταξής τους. Όλα αυτά βέβαια, εάν το νέο αυτό Ταμείο έχει ελπίδες βιωσιμότητας.
Είναι γεγονός ότι η βιωσιμότητα των ταμείων είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η κατάργηση των πόρων που κατέληγαν σε αυτά θα τα καταστήσουν μη βιώσιμα σε έναν χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο από μία δεκαετία.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να αμβλύνει τις σχέσεις ενστόλων-κυβέρνησης που βρίσκονται σε βαθιά κρίση, τόσο με το θέμα του ασφαλιστικού των πρώτων όσο και με το ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών τους.