Προωθούνται ριζικές αλλαγές στους διορισμούς εκπαιδευτικών

Νέες διαδικασίες επιλογής και μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν ως αναπληρωτές προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, επιστρέφει το μπόνους προϋπηρεσίας και η αυξημένη μοριοδότηση.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προβλέπονται:
•Διπλάσια μοριοδότηση για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, δηλαδή στα ορεινά και στα νησιά. Η συγκεκριμένη διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ωστόσο έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι καθηγητές υποψήφιοι αναπληρωτές θα πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τις 8 Αυγούστου. Στην ίδια διάταξη άλλωστε θα υπάρχει και επικαιροποίηση των περιοχών που θα λάβουν αυξημένη μοριοδότηση.
•«Ξεκλειδώνουν» οι πίνακες των αναπληρωτών με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, ρύθμιση που είχε «παγώσει» από το 2010 και που αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία από πολλούς εκπαιδευτικούς. Το μέτρο βρίσκεται ακόμη στα σκαριά, ωστόσο φαίνεται πως ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο.

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών
Επιφυλακτικοί είναι οι περισσότεροι καθηγητές σε ό,τι αφορά τις παραπάνω ρυθμίσεις, καθώς σε μια δεύτερη ανάγνωση βλέπουν σταδιακή επικράτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. «Η κυβέρνηση προσπαθεί με αναπληρωτές και γενικότερα με συμβασιούχους κάθε κατηγορίας να καλύψει πάγιες και μόνιμες ανάγκες της εκπαίδευσης», σχολιάζει στην «Ημέρα» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, Φώτης Προβής.
«Ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η μείωση του κόστους εργασίας, κάτι, πού όπως πιστεύει, θα γίνει με την επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης», λέει συγκεκριμένα. «Στον 21ο αιώνα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε όλοι οι εργαζόμενοι, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να έχουμε εργασία σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με αξιοπρεπή μισθό, υπάρχει προσπάθεια να επιβληθούν σχέσεις εργασίας με εξαθλιωμένους μισθούς και πετσοκομμένα δικαιώματα», καταλήγει.