Χρειάζεται εξονυχιστικός έλεγχος για να σώσεις το ακίνητο

Εξονυχιστικός απαιτείται να είναι ο έλεγχος από τους ενδιαφερόμενους πριν προχωρήσουν σε κάθε είδους αγοραπωλησίες ακινήτων, αν θέλουν να γλιτώσουν από την διαδικασία της διάρρηξης καταδολιευτικής δικαιοπραξίας.
Δεν πρόκειται για κάποιου είδους ασθένεια, αλλά για μια πρακτική που μπορεί να τους οδηγήσει να χάσουν την ακίνητη περιουσία που απέκτησαν χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να φταίνε.
Με λίγα λόγια αν ο πωλητής από τον οποίο αγόρασαν το ακίνητο χρωστά στο Δημόσιο, τότε θα του το κατάσχουν.
Κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο, συνήθως όχι την πρώτη κατοικία και το βγάζει στο σφυρί. Ο αγοραστής πληρώνει κανονικά, η αγοραπωλησία είναι απολύτως νόμιμη και μπαίνει στο σπίτι που απέκτησε. Μετά από λίγο καιρό το δημόσιο διαπιστώνει ότι ο πωλητής χρωστά στην εφορία. Μπορεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε κατάσχεση του πωληθέντος ακινήτου κάνοντας χρήση αυτής της διαδικασίας.
Η αγωγή του δημοσίου αναφέρει ότι ο πωλητής καταδολίευσε, δηλαδή κορόιδεψε το δημόσιο. Η διαδικασία κοινοποιείται τόσο στον οφειλέτη όσο και στον αγοραστή ο οποίος πρέπει να προσλάβει δικηγόρο, να υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας, δηλαδή ότι πλήρωσε κανονικά και με το νόμο και δεν φταίει αυτός για τα χρέη του πωλητής.