Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ), αφού αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε συνταξιούχοι, εν μέσω κρίσης, ενώ τα Ασφαλιστικά Ταμεία σήμερα πληρώνουν περισσότερα για συντάξεις, παρά τις μεγάλες περικοπές!
Η μελέτη ανάγκασε την κυβέρνηση να φέρει εντός του φθινοπώρου τη θέσπιση νέου ασφαλιστικού που θα περιλαμβάνει ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων για τις συνταξιοδοτήσεις, κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους και ριζικές αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών με ορίζοντα το 2017, όταν δηλαδή οι αντίστοιχοι μηχανισμοί θα ενταχθούν στις εφορίες.
Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Σεπτέμβριο, θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο 2015. Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε 3, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) και οι μειώσεις των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) αποτελούν τον κορμό της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό.
Τα επικρατέστερα σενάρια αφορούν την πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών, γεγονός που θα αυξήσει άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν για τη συνταξιοδότηση σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, ενώ θα καταργήσει όλες τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
Οι νέες συντάξεις λόγω πρόωρης εξόδου θα είναι αποτρεπτικά χαμηλές (πάνω από 6% για κάθε χρόνο), ενώ η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, καθιστώντας την τελικά ασύμφορη.