ΕΚΠΟΙΖΩ: «Οι εταιρείες να εφαρμόζουν τους κανόνες»

Γνωστά και άγνωστα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με πλοίο ανακοίνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ, μεσούσης βέβαια και της τουριστικής περιόδου, οπότε και αυξάνει ο αριθμός των ταξιδιωτών με πλοία. Ο κατάλογος δικαιωμάτων περιλαμβάνει αρκετές περιπτώσεις όπως:
•Ακύρωση του εισιτηρίου από τον επιβάτη – δικαιούται επιστροφή μέρους των χρημάτων, ανάλογα με το χρόνο ακύρωσης. Οσο πιο έγκαιρα ενημερώσει τη εταιρεία, τόσο περισσότερα χρήματα θα λάβει πίσω: από το 100% της τιμής αν η ακύρωση γίνει 2 εβδομάδες πριν, μέχρι 50% αν γίνει μέχρι 12 ώρες πριν. Αν βέβαια ο επιβάτης δεν ταξιδέψει λόγω δικής του ευθύνης, τότε χάνει το εισιτήριο.
•Αν το ταξίδι ακυρωθεί με ευθύνη της εταιρείας – ο ταξιδιώτης δικαιούται να λάβει πλήρη αποζημίωση ή άλλες αντισταθμιστικές παροχές (αν υπάρχουν)
•Αν το ταξίδι ακυρωθεί λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου – ο επιβάτης πρέπει να ενημερωθεί έγκαιρα και να προωθηθεί στον προορισμό του εντός 24 ωρών με έξοδα της εταιρείας, διαφορετικά θα του επιστραφεί το πλήρες αντίτιμο του εισιτηρίου. Αν δεν γίνει τίποτα από αυτά η εταιρεία πρέπει να του παράσχει κατάλυμα και τροφή σε πλοίο ή ξενοδοχείο, αν είναι αναγκαία η διανυκτέρευση, ή να λάβει αποζημίωση ίση με το διπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου αν με ευθύνη της εταιρείας δεν πάει στον προορισμό του εντός 24 ωρών.
Ο κατάλογος δικαιωμάτων είναι μακρύς και περιλαμβάνει πολλές ακόμη περιπτώσεις και υποκατηγορίες όπως η απώλεια πλοίου ανταπόκρισης με ευθύνη της εταιρείας, η ακινητοποίηση του σκάφους μεσοπέλαγα λόγω βλάβης, η καθυστέρησης αναχώρησης ή η καθυστέρηση της διάρκειας του ταξιδιού και η διακοπή του ταξιδιού.

Οι τιμές στις καντίνες των πλοίων
1.Το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml πωλείται προς 0.35 €, των 750 ml προς 0.75 € και του 1 λίτρου προς 1 €
2.Τοστ ή σάντουιτς με τυρί πωλείται προς 1.15 € ενώ με ζαμπόν και τυρί προς 1.35 €.
3.Ο μονός ελληνικός καφές και ο γαλλικός χρεώνονται 1.20 €, ο μονός εσπρέσο (ζεστός ή φρέντο) 1.35 €, ο στιγμιαίος καφές (τύπου νες ή φραπέ) 1.20 € ενώ την ίδια τιμή έχει και το τσάι, ζεστό ή κρύο.
Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι αναρτημένοι σε εμφανή σημεία και οι τιμές πρέπει να φαίνονται καθαρά. Ο πελάτης πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές.