Ραντεβού τον Αύγουστο για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων

Μήνας σημείο αναφοράς και συναντήσεων ο Αύγουστος για τους ανα τον κόσμο Ζακυνθινούς που έρχονται στο νησί όχι μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους αλλά κυρίως για τον πολιούχο Άγιο Διονύσιο.
Φέτος υπάρχει ένας λόγος παραπάνω αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται από πέρυσι οι διαδικασίες σύστασης και υπογραφής του καταστατικού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων. Παράλληλα, της διεξαγωγής συνεδρίου αναφορικά με τη Ζάκυνθο, την ιστορία και τον πολιτισμό της.
O σχεδιασμός της δημιουργίας της και η πρώτη συνάντηση έγινε πέρυσι με εκπροσώπους των συλλόγων αποδήμων απανταχού Ζακυνθίων στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.
Ο κ. Μυλωνάς αντάλλαξε γόνιμες απόψεις με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη καθώς και τους Προέδρους της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας “Ο Άγιος Διονύσιος”, Κέρκυρας “Διονύσιος Σολωμός”, Απανταχού Αποδήμων Ζακυνθίων “Ανδρέας Κάλβος”, Συλλόγου Απανταχού Ζακυνθίων Καναδά και Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόις.

“Να στηθεί σωστά και σοβαρά”
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής από όλους είναι η προσπάθεια αναβάθμισης της επικοινωνίας των απανταχού Ζακυνθίων και η προώθηση μιας δυναμικής σχέσης με όλους τους συλλόγους που έχουν δημιουργήσει οι συντοπίτες μας ανά τον κόσμο. Εκείνο που προτάχθηκε είναι η δημιουργία αυτού του εγχειρήματος να γίνει σοβαρά και πάνω σε σωστές βάσεις. Όλοι οι παριστάμενοι ζήτησαν να αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτοί οι σύλλογοι – “σφραγίδες” που συστάθηκαν και από τότε παραμένουν αδρανείς.
Κουβέντιασαν για κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το έκαναν όλοι οι Ζακυνθινοί της διασποράς στην γενέτηρά τους.
Οι απόδημοι συμπατριώτες μας είναι Έλληνες διπλά. Έχουν μέσα τους μια άσβεστη φλόγα που ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια, ξεπερνώντας όχι μόνο την φθορά του χρόνου, αλλά και τις κάθε είδους κρίσεις. Και αυτό διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά μέσα από την ιδιαίτερη συγκίνηση όπως και προσέλευση των εκπροσώπων τους στη συνάντηση”
Μέσα από τις δραστηριότητές τους, αντιλαμβάνεσαι ότι παρόλο που βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάνε άσβεστη τη φλόγα των ιδανικών, της γλώσσας, των ηθών, της εκκλησίας, των εθίμων και του πολιτισμού.