
Μετά τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός ΠΕΚΑ, ανάβει πράσινο φως για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων στους πρώτους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, εκτός νεκροταφείων, καθώς και τις διαδικασίες αδειοδότησης των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Το θέμα της καύσης των νεκρών ανακινείται τακτικά τα τελευταία χρόνια, με μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών να επιθυμεί να επιλέξει την καύση έναντι της ταφής.
Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα της 15ης Μαρτίου 2006 στη χώρα μας είναι πλέον δυνατή η καύση νεκρών για αλλοδαπούς και ημεδαπούς πολίτες της Ελλάδας οι οποίοι δεν υπόκεινται στο έθιμο της ταφής, λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή λόγω προσωπικής τους επιλογής. Ετσι, αρκετά μεγάλα γραφεία τελετών σε αστικά κέντρα συνεργάζονται με αποτεφρωτήρια της Ευρώπης, με κοντινότερο αυτό της Σόφιας στη Βουλγαρία που αποτελεί την πλέον οικονομική εναλλακτική -οι τιμές ξεκινούν από 1.900 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τις 5.000 ευρώ.
Η άποψη της Εκκλησίας
Η συνηθέστερη αντίδραση μέχρι πρότινος ερχόταν από την πλευρά της Εκκλησίας, ωστόσο φαίνεται πως καθώς περνά ο καιρός, η πλειονότητα των κληρικών δείχνει διαλλακτικότερη και αποφεύγει «αφορισμούς» και «καταδίκες».
«Στην Εκκλησία μας υπάρχει μια παράδοση και εκεί μόνο μπορεί κανείς να σταθεί», τονίζει ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. «Δεν πρόκειται για δόγμα, απλώς η χριστιανική παράδοση λέει πως δεν καίμε τους νεκρούς γιατί τους σεβόμαστε και μετά από το θάνατο». Μάλιστα φέρνει παραδείγματα από την αρχαιοελληνική παράδοση, όπως οι μνημειακοί τάφοι βασιλέων.
Τα γραφεία τελετών
Για τους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών δεν υπάρχει διαφορά, αφού, όπως τονίζουν, η προετοιμασία της σωρού είναι πάντα απαραίτητη, ανεξαρτήτως της τελετής (ταφή ή καύση).
Το κόστος είναι ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τους λίγες -μέχρι στιγμής- περιπτώσεις συμπολιτών μας στη Ζάκυνθο που επιθυμούν την καύση.