Ημέρα κατά των ναρκωτικών: Χρειάζεται κάτι περισσότερο από ευχές

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, αναρίθμητες είναι οι δημοσιεύσεις για τη μάστιγα που εξακολουθεί να βρίσκει ακόμη απήχηση στην κοινωνία, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες. Η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα, με τα νούμερα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά:
1.Το 28% των ανδρών ηλικίας 25 – 35 ετών έχουν κάνει χρήση χασίς
2.Το 35% των Ελλήνων θεωρούν εύκολο το να βρει κάποιος ναρκωτικά
3.Κάθε χρόνο αυξάνονται οι μαθητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών
4.Το 6,1% των μαθητών ηλικίας 14 – 18 ετών έχουν κάποια εμπειρία με ναρκωτικά
5.Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από μαθητές στην Αθήνα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη
6.Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά (9,4%) χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων

Η αντιμετώπιση των Ναρκωτικών αποτελεί μείζον ζήτημα στην παγκόσμια κοινότητα, αφού οι καταστρεπτικές συνέπειες της χρήσης ουσιών σχετίζονται με υψηλή θνησιμότητα, χρόνια προβλήματα υγείας, μειωμένη κοινωνική ανοχή και συνοχή, σοβαρή περιθωριοποίηση και κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.
Η μάχη ενάντια στα Ναρκωτικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην προσπάθεια αυτή η εμπειρία όλων είναι πολύτιμη. Σε μία χρονική στιγμή, που σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόσβαση στο θεμελιώδες αγαθό της υγείας είναι στο επίκεντρο, οφείλουμε να συνεισφέρουμε στον σύγχρονο στοχασμό για τα Ναρκωτικά αναζητώντας νέα μοντέλα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής του τρόπου αντιμετώπισής τους.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
«Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή πιο ριζοσπαστικών μεθόδων πρόληψης και να σχεδιάσουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή στη φιλοσοφία αντιμετώπισης του ζητήματος. Η μεταρρυθμιστική πολιτική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών θα πρέπει να στηριχθεί στους ακόλουθους πυλώνες:
•Αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία.
•Παρακολούθηση των χρηστών από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.
•Δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή τους την παροχή βοήθειας στους χρήστες.
•Συνεργασία των νοσοκομείων με τις θεραπευτικές κοινότητες, με σκοπό την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης.
•Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τους εξαρτημένους χρήστες που έχουν δηλωθεί στις επίσημες υγειονομικές υπηρεσίες των κατά τόπους νοσοκομείων».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΑΝΑ
«Το μήνυμα ‘Μη με κρατάς απ’ έξω’ του ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να εκφραστεί από κάθε νέο που ζητά τη στήριξη για την προάσπιση της ψυχικής του υγείας. Από κάθε εξαρτημένο που διεκδικεί το δικαίωμα στην επιβίωση και στην επιλογή δημόσιας θεραπείας. Από κάθε απεξαρτημένο που προσπαθεί να ενσωματωθεί ξανά στον κοινωνικό ιστό. Ο ΟΚΑΝΑ δεν κρατά κανέναν απ’ έξω. Βρίσκεται σε όλες τις βαθμίδες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων: από τη δημιουργία και ενίσχυση υγιών μοντέλων ζωής και την έγκαιρη παρέμβαση στους πληθυσμούς των νέων μέχρι τη θεραπεία και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των εξαρτημένων ατόμων».