Προσοχή στα “πονηρά” τηλεφωνήματα

-“Είμαι φίλος του γιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για χρέη”
-“Είμαι γνωστός συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημα μου και με έστειλε να μου δώσεις το κόστος”
-“Είμαι εφοριακός και ο γιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία”
-“Κερδίσατε σημαντικό χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία) και θα το εισπράξετε άμεσα”

Είναι μερικές από τις φράσεις ή sms με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι εκατοντάδες συμπολίτες μας με στόχο να παραπλανηθούν και να τους αποσπάσουν χρήματα.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται σε χρήστες κινητών τηλεφώνων, σύντομα μηνύματα sms, για δήθεν κέρδη από διαγωνισμό, ή ακόμη τους χτυπάνε την πόρτα και προφασίζονται χίλιες δυο προφάσεις.
Εάν κάποιος πεισθεί και επικοινωνήσει με τους επιτήδειους, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του ζητούνται χρήματα για δήθεν προπληρωμή φόρων ή εξόδων εκταμίευσης των κερδών και την πατάει. Στην άλλη περίπτωση η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.
Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα.

Η αντιμετώπιση
Κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.