Αναβαθμίζεται ο ρόλος των μουσικών σχολείων

Με ποιοτικά μέσα σύγχρονης ολοκληρωμένης μουσικής διδασκαλίας πρόκειται να εξοπλιστεί το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο του. Μέσω του τεχνολογικού εξοπλισμού θα παράγεται και αφομοιώνεται μουσική γνώση με βιωματικό τρόπο. Επίσης αναμένεται ποιοτικός εξοπλισμός ήχου, εικόνας και βίντεο για την κάλυψη συναυλιών των μαθητών του σχολείου, και για οποιαδήποτε ενδοσχολική παραγωγή.
Θα αποκτήσει στοιχεία τα οποία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κανένας επίσημα αναγνωρισμένος μουσικός φορέας εκπαίδευσης στη χώρα πλην ελαχίστων ιδιωτικών ωδείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι δυνατότητες
Το πρόγραμμα αναγγέλθηκε τον Απρίλιο 2014 και κλήθηκε ένας εκπαιδευτικός από κάθε Σχολείο για επιμόρφωση από την ειδική επιστημονική ομάδα. Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου επέλεξε τον εκπαιδευτικό Μαυρομάτη Σπύρο λόγω της εξειδίκευσής του σε θέματα χρήσης υπολογιστών, ηχοληψίας, ηχητικής κάλυψης, ηχογράφησης και εφαρμογών πληροφορικής στη μουσική, προκειμένου να επιμορφωθεί. Εν συνεχεία, έγινε επιμόρφωση, θεωρητικού περιεχομένου αλλά και πρακτικής εξάσκησης, την οποία παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί διαφόρων μουσικών ειδικοτήτων του σχολείου.


Ο στόχος
Σκοπός του προγράμματος είναι η χρήση νέων τεχνολογιών σε όλα τα ατομικά και ομαδικά μαθήματα μουσικής από καθηγητές και μαθητές, η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων στην οποία θα ανεβαίνουν οι δραστηριότητες, οι παραγωγές των μουσικών σχολείων, η δημιουργία σχολικού στούντιο ηχογράφησης, η ανταλλαγή μουσικού εκπαιδευτικού υλικού μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών αλλά και μεταξύ σχολείων. Επίσης περιλαμβάνει και δυνατότητες απομακρυσμένης ηχογράφησης μεταξύ νομών.

“Είμαστε σχολείο πρότυπο”
“Αποτελούμε, ως σχολείο κέντρο αναφοράς για την μουσική εκπαίδευση και έτσι πρέπει να θεωρείται, παραμένοντας αρωγός της παράδοσης κάθε τόπου και της υψηλού επιπέδου, μουσικής και γενικής παιδείας που προσφέρει στους νέους της Ζακύνθου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου Σπύρος Φιορεντίνος.
Αναφερόμενος στα οφέλη του προγράμματος πρόσθεσε πως “τα παιδιά έχουν το προτέρημα να ηχογραφούν το μάθημά τους, να καταγράφουν και επεξεργάζονται τις μουσικές τους ιδέες, να τυπώνουν παρτιτούρες με σύγχρονες μεθόδους, και να δημιουργούν Ερευνητικές εργασίες – project με video, παρουσιάσεις, ηχογραφήσεις. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν πλέον να μεταδώσουν στους μαθητές του σχολείου μας, όλη τη μουσική γνώση με σύγχρονο τρόπο αφού θα διδάσκονται σε Η/Υ και σε projector, με εξειδικευμένα μουσικά προγράμματα”.