Εκτός ΕΣΠΑ αναπτυξιακά έργα της Λευκάδας

Η μη ένταξη των σημαντικών αναπτυξιακών έργων του Θεάτρου της Λευκάδας καθώς και της ολοκλήρωσης του Εγκάρσιου Οδικού άξονα Νυδρί –Άγιος Νικήτας στο ΕΣΠΑ είναι το αντικείμενο της επερώτησης που υπέβαλλε προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης, ζητώντας να ενημερωθεί για τους λόγους που δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο καθώς και με το ποιες είναι οι προθέσεις της περιφέρειας.
“Όπως προκύπτει από πρόσφατη σύσκεψη των στελεχών της Επτανησιακής Αναγέννησης στη Λευκάδα, και τη σχετική εισήγηση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη της Παράταξής μας Γιώργου Κούρτη, δύο ώριμα και σημαντικά έργα για την Λευκάδα, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας, δεν έχουν ενταχθεί αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει και προοπτική ένταξης τους στο ΕΣΠΑ, αφού τίποτα σχετικό δεν έχει αναφερθεί για το μέλλον τους. Για αυτά τα έργα φαίνεται να μην ενδιαφέρεται κανένας.
Αναφέρομαι πρώτα στο έργο της ολοκλήρωσης του Θεάτρου της Λευκάδας για το οποίο έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ που παραμένει ημιτελές και καταρρέει κυριολεκτικά απ΄την εγκατάλειψη .Ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάπτυξη του πλούσιου πολιτισμού του Νομού της Λευκάδας.
Αναφέρομαι ακόμα στο έργο της ολοκλήρωσης του Εγκάρσιου Οδικού άξονα Νυδρί –Άγιος Νικήτας για το οποίο έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι ,σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας, πριν από περίπου δύο χρόνια . Ένα έργο τεράστιας σημασίας για το νησί της Λευκάδας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κεντρικής ορεινής Λευκάδας”
, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλούδης.
Ως γνωστό, το ΕΣΠΑ 2007-2013 βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο υλοποίησης του χωρίς φυσικά να έχει πετύχει τους στόχους του αφού πολλά έργα τα οποία είναι ενταγμένα δεν έχουν προχωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη παρουσιαστεί αρκετά έργα δεν είναι ώριμα και έχουν ενταχθεί,με αποτέλεσμα να είναι μειωμένος ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων και να στερείται η περιφέρειά μας σημαντικούς πόρους. Επομένως, καλό θα ήταν να υπάρξει έστω και καθυστερημένα η πρόνοια για κάτι τέτοιο προκειμένου να μην χάνονται πιστώσεις.