Με πτώση των αφίξεων ως και 15% εκτιμούν ότι θα “κλείσει” η φετινή θερινή περίοδος αρκετοί τουριστικοί πράκτορες, με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον τουρισμό από το χειμώνα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τις μειώσεις των προκρατήσεων σε σχέση με το παρελθόν και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Η φετινή έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν ήταν καθόλου καλή, σύμφωνα με τους τουρ οπερέιτορ, ωστόσο, για το συγκεκριμένο γεγονός θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψη, τα μηνύματα που έρχονταν όχι μόνο τον προηγούμενο χειμώνα αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και οι πιέσεις που ασκούνταν από μεγάλες εταιρίες για μειώσεις στις τιμές των συμβολαίων, συμβάντα που έδειχναν την “προδιάθεση” για το τι θα επακολουθήσει, πέρα από τη “στοχοποίηση” των εργατικών κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, προκειμένου να ασκηθεί μια ακόμη πιο πιεστική πολιτική από τα μονοπώλια των τουριστικών εταιριών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Ημέρα” ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, οι ξένοι με ενδιαφέρον παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αν και μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και από άλλους παράγοντες, ορισμένοι εκ των οποίων προϋπήρχαν ή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως τα φυσικά φαινόμενα, αποδεικνύοντας πόσο ευαίσθητος είναι ο τουρισμός και ταυτόχρονα, γιατί μια οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται σε αυτόν, εφόσον ουσιαστικά δεν παράγει, αλλά αφορά μόνο παροχή υπηρεσιών.
Ο κ. Φιλιπποπολίτης υπογράμμισε πως αν και δεν μπορούμε να στηριχθούμε για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων στις αφίξεις του Απριλίου, αυτές ήταν πολύ μειωμένες, υπογραμμίζοντας πως ανάλογη κατάσταση δημιουργήθηκε και για τον Μάιο.
“Τα προβλήματα που υπάρχουν, δημιουργούν ζητήματα και στο επίπεδο της οικονομίας”, είπε και αναφερόμενος σε ορισμένα από αυτά επεσήμανε: “Το θέμα του Ηφαιστείου της Ισλανδίας είναι πολύ σημαντικό. Έχουν ακυρωθεί πτήσεις, ενώ προγραμματισμένες διακοπές αναβάλλονται αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει στα αεροδρόμια”.
Χαρακτήρισε επίσης “δυσφημιστικά” τα σχόλια που αναφέρονται στην Ελλάδα για την οικονομία της αλλά και τα σκάνδαλα, κάτι που όπως επεσήμανε συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας πως επικρατεί “αβεβαιότητα και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που θα μπορεί κάποιος να βρει στη χώρα μας”, και μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Κάθε μέρα που περνά μας ρωτάνε οι συνεργάτες μας αν πρόκειται να ξεσπάσουν απεργίες και αν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι επισκέπτες που θέλουν να έρθουν στη χώρα”.
Όπως είπε, μεγαλύτερη ανησυχία παρουσιάζεται από τις ανατολικές χώρες, κυρίως τους Ρώσους, Τσέχους, Σέρβους και Σλοβάκους και όχι τόσο από τους Δυτικοευρωπαίους, που όπως ανέφερε, έχουν εμπειρία από τη χώρα μας και από τα προβλήματα των δικών τους κρατών.
Με σκοπό να αντιμετωπιστεί το αρνητικό κλίμα, υλοποιούνται μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως η ένταση της διαφήμισης και προβολής, αλλά και η υπεράσπιση της κατάστασης της χώρας. Ιδιαίτερα για τη Ζάκυνθο, ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε πως θα φιλοξενηθούν στο νησί δημοσιογράφοι απ’ όλη την Ευρώπη, προκειμένου να διαφημίσουν την ομορφιά του, προσπάθεια που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους ξενοδόχους.
Ο ίδιος σημείωσε πως υπήρξαν ακυρώσεις δύο μέρες μετά τα γεγονότα της Αθήνας, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, καταγράφηκε το μεγαλύτερο ξέσπασμα ανησυχίας, τονίζοντας πως “υπήρχε κόσμος που ταλαιπωρήθηκε από τις κινητοποιήσεις και τον οποίο δεν πρέπει να χάσουμε σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά”.
Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του και για το μέλλον των τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός στις τιμές των “πακέτων διακοπών”, όπου ήδη πωλούνται για τη χώρα μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. “Είναι ζήτημα αν με τέτοια “πακέτα” θα μπορέσουν και οι εταιρίες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή”, κατέληξε.