Μειώθηκε κατά 50% η έλευση ξένων επισκεπτών το Πάσχα

Αν και όλοι περίμεναν πως έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού μας, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που έκαναν λόγο για πτώση της κίνησης κατά 50%, σε σχέση με το Πάσχα του 2009.
Η βασικότερη αιτία της υποτονικής κίνησης είναι η οικονομική κρίση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να μην ανοίξουν τα περιφερειακά ξενοδοχεία του νησιού μας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, εξέφρασε τον προβληματισμό της για ό,τι συμβαίνει και πρόσθεσε πως ο Ελληνικός τουρισμός θα έχει πτωτικές τάσεις και τη θερινή περίοδο, η οποία βρίσκεται προ των πυλών.
“Όλα δείχνουν ότι για τον τουρισμό δεν υπάρχει… ανάσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών ξενοδοχείων της Ζακύνθου (είναι όλα εκείνα που βρίσκονται εκτός πόλεως), παρέμειναν κλειστά τις ημέρες του Πάσχα, αφού οι συνάδελφοι δεν είχαν κρατήσεις. Είχαμε την ελπίδα ότι θα γινόταν κάποιες κρατήσεις έστω και την τελευταία στιγμή, ωστόσο ούτε και αυτό έγινε. Η κίνηση στις επιχειρήσεις μας μειώθηκε κατά 50% τουλάχιστον, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ύστερα από πολλά χρόνια, το Πάσχα έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου, χρονική στιγμή που αποτρέπει τον κόσμο να προγραμματίσει διακοπές. Ο καιρός, βέβαια, ήταν πολύ καλός, παρόλα αυτά οι περισσότεροι προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους ή πήγαν σε μέρη που έχουν συγγενείς και φίλους, οι οποίοι και τους φιλοξένησαν. Επισημαίνω ότι η υποτονική κίνηση δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ζακύνθου. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ο κόσμος έχει φοβηθεί με την οικονομική κρίση, ενώ ανησυχεί και για τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία δε δίνουν αναπτυξιακή τροχιά στην αγορά. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν αν θα πληρωθούν αύριο και αν θα έχουν δουλειά. Οπότε, προτίμησαν να ακυρώσουν τις Πασχαλινές τους διακοπές, διότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν τους ευνοούν. Θεωρώ ότι η υποτονική κίνηση του Πάσχα, θα επαναληφθεί και την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές. Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια τα στατιστικά στοιχεία ανέφεραν ότι διακοπές δεν πηγαίνουν ένας στους τέσσερις Έλληνες. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Εύχομαι να αλλάξουν προς το καλύτερο τα σημερινά δεδομένα, όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα” σημείωσε η κ. Τετράδη.
Εν τω μεταξύ, η ίδια σημείωσε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, ζητώντας τη στήριξη του τουρισμού, που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας.
“Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κάνει συνεχείς παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να πληγεί οικονομικά ο τουριστικός κλάδος. Παρόλα αυτά, τα Νομοσχέδια που πηγαίνουν προς ψήφιση στη Βουλή, δεν βοηθούν καθόλου την οικονομία. Επιπροσθέτως, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις “κάνουλες” των χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά όλος ο κόσμος” υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά.