Πολιτιστικό επίκεντρο της Ρωσίας το νησί μας

Σειρά επαφών με πολιτιστικούς φορείς, οργανισμούς και εκπροσώπους ΜΜΕ, με στόχο την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Ζάκυνθο, είχε κατά τη διάρκεια της έκθεσης της τουριστικής έκθεσης της Μόσχας, ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Νομαρχίας, Διονύσης Ραλλάτος.
Η Ελλάδα αποτέλεσε την τιμώμενη χώρα, ενώ η παρουσία της Ζακύνθου ήταν αρκετά σημαντική, αφού το «παρών» στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, εκτός του κ. Ραλλάτου, έδωσαν και αρκετοί τοπικοί επιχειρηματίες. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν ήρθαν σε συνέχεια των προσπαθειών που έγιναν στο παρελθόν και οι στόχοι που τέθηκαν για το μέλλον είναι αρκετά σημαντικοί και φιλόδοξοι.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για συνέχεια των στόχων που είχε θέσει και στο παρελθόν η Νομαρχία. Μάλιστα, στο περίπτερο του νησιού, προβλήθηκε όλες τις ημέρες το 10λεπτο διαφημιστικό βίντεο που γύρισε το τουριστικό κανάλι “tourinfo” και αρκετά προωθητικά λειτούργησε η ιστοσελίδα της Νομαρχίας που περιλαμβάνει στοιχεία ακόμη και για ατομικά ταξίδια στο νησί.
Παράλληλα, δόθηκαν συνεντεύξεις σε τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ στόχος των επαφών που πραγματοποιήθηκαν ήταν η αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργασίας σε μια σειρά τομείς, από την αξιοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων, ως την ανταλλαγή σκέψεων σε επίπεδο πολιτισμού και τουρισμού.
Ισχυρή ήταν και η πολιτική παρουσία της χώρας, με τον Υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο και η αρμόδια Υφυπουργό Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά, φέτος αναμένεται αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία στη χώρα μας, που σε επίπεδο Χαλκιδικής αναμένεται να αγγίξει το 20% και εκτιμάται ότι ανάλογο ρεύμα μπορεί να δημιουργηθεί και για άλλες περιοχές, σε βάθος χρόνου.

Φεστιβάλ και εκθέσεις
Σε σχέση με τη Ζάκυνθο, οι στόχοι που τέθηκαν ήταν αρκετά φιλόδοξοι. Στην επαφή που έγινε με τα στελέχη του Οργανισμού Πολιτισμού, από κοινού με την «Ένωση κινηματογραφιστών της Ρωσίας, συζητήθηκε η οργάνωση φεστιβάλ ρωσικού κινηματογράφου στο νησί, το διάστημα μεταξύ του Μαΐου και του Ιουνίου. Επίσης, η ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου στη Μόσχα για τα τοπικά μας προϊόντα, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ακολούθησαν συναντήσεις στην Περιφέρεια της Μόσχας, με σκοπό τη συνεργασία και ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον ευρύτερο χώρο της Μαύρης Θάλασσας. Ζητήθηκε, ωστόσο, από την πλευρά των Ρώσων να μεταφερθεί εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης των προγραμμάτων, λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε κοινή επιτροπή, ενώ ως αντάλλαγμα από την της χώρας μας, τέθηκε η συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής εκδηλώσεων και ανάπτυξης του τουρισμού.
Μέσα στις επαφές που έγιναν ήταν και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ρωσικού Οργανισμού Πολιτισμού, για την πραγματοποίηση έκθεσης ή φεστιβάλ ζωγραφικής, από των αντίστοιχο φορέα που εκπροσωπούνται 2.500 καλλιτέχνες. Παράλληλα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μία από αυτές τις εκδηλώσεις να πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο.
Συναντήσεις έγιναν και σε εμπορικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους του Επιμελητηριακού Οργανισμού της Μόσχας. Στόχος ήταν η νομική υποστήριξη από πλευράς μας στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Παράλληλα, σημαντικές επαφές έγιναν με τους εκπροσώπους των τριών Οργανισμών τουρισμού με γιοτ, που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο και σε ορισμένα νησιά της Ελλάδας.
Τέλος, εξετάστηκε το ενδεχόμενο οργάνωσης συναυλιών διαφόρων Ρώσων καλλιτεχνών στα Ιόνια νησιά και στη Ζάκυνθο, από τον Οργανισμό «Φιλαρμονική Μόσχας», καθώς και διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου υπό την αιγίδα του αρμόδιου ρωσικού Υπουργείου.
Όλα τα στοιχεία των τουρ οπερέιτορ και των εταιριών που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο, όπως είπε ο κ. Ραλλάτος, περιλαμβάνονται στο site της Νομαρχίας, με σκοπό, σε τουριστικό επίπεδο, ο καθένας άμεσα να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε.
Στόχος που πρέπει να τεθεί από πλευράς Ζακύνθου είναι η κεφαλαιοποίηση αυτών των επαφών, η συνεργασία των τοπικών φορέων, λόγος για τον οποίο δεν αποκλείεται μέσα να ανατεθούν συγκεκριμένα καθήκοντα στην επιτροπή τουρισμού ή ακόμη και να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη φορέων.