Στηρίζει τις επιχειρήσεις η Εργατική Εστία

Την ώρα που ο τουρισμός περνά κρίση και παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως είναι η “Τhomas Cook” και η “ΤUI”, πιέζουν τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να προβούν σε νέες μειώσεις τιμών, η Εργατική Εστία στηρίζει τις επιχειρήσεις με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, από το οποίο η Ζάκυνθος έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη τα τελευταία χρόνια.
Ο Εμπορικός Σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλία και έφερε στο νησί τον υπάλληλο της Εργατικής Εστίας στον Πύργο, κ. Χρήστο Μπαλάσκα, ο οποίος συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων και τους ενημέρωσε για τα πλεονεκτήματα που έχει για τις επιχειρήσεις τους το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποδείχθηκε πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αν όχι όλοι, δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και, μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων, Νίκος Γιακουμέλος, πρότεινε να γίνει μια ημερίδα στο νησί, ούτως ώστε να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στους συναδέλφους τού, κάτι που αποδέχθηκε και ο κ. Μπαλάσκας, αλλά και ο πρόεδρος της Εργατικής Εστίας στο νησί μας, κ. Αλοϊσιος Πλέσσας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γεράσιμος Τσουλούφης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Δήμου Ζακυνθίων, Γιάννης Ξένος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του Δήμου Αλυκών, Γιάννης Λάττας, ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων του Δήμου Ελατίων, Πέτρος Τσουκαλάς, καθώς και ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων Πλάνου, Άκης Τσιώλης. Οι προαναφερόμενοι ανέλαβαν την υποχρέωση να ενημερώσουν τα μέλη των Συλλόγων τους για τα “ευεργετικά” αποτελέσματα του κοινωνικού τουρισμού.

Η “γλώσσα” των αριθμών
Ο κ. Μπαλάσκας, ο οποίος συμμετέχει και στην Περιφερειακή Επιτροπή της Ζακύνθου, αναφέρθηκε στους αριθμούς που έχει καταγράψει η Εργατική Εστία για το νησί μας και οι οποίοι αποδεικνύουν ότι ο κοινωνικός τουρισμός δίνει ώθηση στις επιχειρήσεις σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
Το 2008, είχαν υπογράψει σύμβαση με την Εργατική Εστία 39 καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια), ενώ πέρυσι είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 55 τουριστικές μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση 40%.
Οι τουρίστες που ήρθαν στο νησί μας το 2008, μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πάντα, ήταν 14.755, ενώ το 2009 μάς επισκέφθηκαν 18.750 άτομα. Και εδώ υπήρξε αύξηση που έφτασε στο 27%.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που δόθηκαν από την Εργατική Εστία στις επιχειρήσεις του νησιού μας, το 2008 ήταν 1.491.556,55 ευρώ και το 2009 έφτασαν το 1.867.784,30 ευρώ. Η αύξηση έφτασε το 27%.
Από τα παραπάνω στοιχεία, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο κοινωνικός τουρισμός είναι η… εναλλακτική λύση των τουριστικών επιχειρήσεων. Γιατί οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων να παρακαλάνε τους τουρ-οπερέϊτορς και να μη στραφούν στον κοινωνικό τουρισμό με Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι δαπανούν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους;
Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι κάθε χρόνο η Εργατική Εστία μοιράζει 600.000 εισιτήρια-κουπόνια σε εργαζόμενους. Πέρυσι, τη Ζάκυνθο επισκέφθηκαν 18.750 άτομα, με τον κ. Μπαλάσκα να αναφέρει πως το νούμερο αυτό είναι ικανοποιητικό. Ωστόσο, ο κ. Πλέσσας σημείωσε ότι είναι στο χέρι των επιχειρηματιών να έρθουν στο νησί μας περισσότεροι τουρίστες και ζήτησε απ΄ όλους να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Εκτός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, η Εργατική Εστία έδωσε πέρυσι στη Ζάκυνθο, 600 δελτία για αγορά βιβλίων, 96 εκδρομικά εισιτήρια εσωτερικού (πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην Κέρκυρα), 50 εισιτήρια κρουαζιέρας εσωτερικού (η κρουαζιέρα κράτησε για τέσσερις ημέρες και ήταν όλα πληρωμένα), ενώ δόθηκαν και 156 εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις.

Χαμηλές οι τιμές, λένε οι ξενοδόχοι
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων, Γιάννης Ξένος, τόνισε ότι οι τιμές που δίνει η Εργατική Εστία στις επιχειρήσεις για το κλείσιμο των δωματίων δεν είναι υψηλές.
Ο κ. Ξένος, μάλιστα, κάλεσε τον κ. Μπαλάσκα να γνωστοποιήσει τις τιμές και σύμφωνα με τα όσα είπε, αυτές έχουν ως εξής:
-27,30 ευρώ το άτομο, κάθε ημέρα, για ξενοδοχείο 5 αστέρων. Όλες οι τιμές συμπεριλαμβάνουν πρωϊνό και γεύμα.
-22,40 ευρώ το άτομο για ξενοδοχείο 4 αστέρων.
-17,40 ευρώ για ξενοδοχείο 3 αστέρων.
-15,80 ευρώ για ξενοδοχείο 2 αστέρων.
-13,20 ευρώ για ξενοδοχείο με 1 αστέρι.
-16,50 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα που έχουν τρία και τέσσερα κλειδιά.
-14,70 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα που έχουν δύο κλειδιά.
Να σημειωθεί πως η οικονομική συμμετοχή του κάθε εργαζόμενου στις παραπάνω τιμές ξεκινά από 1 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 17 ευρώ. Επισημαίνεται πως η οικονομική συμμετοχή εξαρτάται και από το κατάλυμα που ο καθένας επιλέγει να μείνει.

Διευκρινίσεις από τον πρόεδρο των Εμπόρων
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην αρχή της συζήτησης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γεράσιμος Τσουλούφης, τόνισε πως “σύμφωνα με τη Νομοθεσία, ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει πάντα στην τοπική Επιτροπή της Εργατικής Εστίας στη Ζάκυνθο και, ως εκ τούτου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τον κ. Μπαλάσκα στη Ζάκυνθο, χωρίς να έχουμε τη διάθεση να “καπελώσουμε” ούτε τους ξενοδόχους, ούτε και τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων. Απλώς, επειδή θεωρούμε ότι ο κοινωνικός τουρισμός είναι ευεργετικός και για τον δικό μας κλάδο, αποφασίσαμε να γίνει μια συνάντηση με υπάλληλο της Εργατικής Εστίας, ούτως ώστε να ενημερωθούμε καλύτερα”.
Ο κ. Γιακουμέλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αντιδικίας με τον Εμπορικό Σύλλογο, αφού “υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης”, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, έδωσαν συγχαρητήρια στον πρόεδρο των εμπόρων για την πρωτοβουλία του.

Τα προβλήματα…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων, Γιάννης Ξένος, αναφέρθηκε και σε κάποια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αφού, όπως ανέφερε, ο κάθε ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος, όταν υπογράφει σύμβαση με την Εργατική Εστία, να έχει το δωμάτιό του κλεισμένο, ακόμη κι΄ όταν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού δεν πηγαίνουν στο προορισμό που έχουν επιλέξει.
Ωστόσο, τόσο ο κ. Μπαλάσκας, όσο και ο κ. Πλέσσας, ανέφεραν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, μιας και οι δικαιούχοι του προγράμματος κάνουν κράτηση στα ξενοδοχεία και δεν πηγαίνουν την τελευταία στιγμή.

Οι έλεγχοι…
Αν ένας δικαιούχος προβεί σε καταγγελία κατά της επιχείρησης που τον φιλοξενεί, τότε η Εργατική Εστία είναι υποχρεωμένη να στείλει κλιμάκιο, προκειμένου να προβεί σε ελέγγχο και να διαπιστώσει αν ευσταθούν τα καταγγελλόμενα.
Ο κ. Μπαλάσκας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού μας. Ανέφερε μόνο κάποια μικροπροβλήματα με την καθαριότητα και με ορισμένα φαγητά.
Ο υπάλληλος της Εργατικής Εστίας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να είναι προσεκτικοί, δεδομένου ότι αν μείνουν ικανοποιημένοι οι κοινωνικοί τουρίστες, τότε θα αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση για τις επιχειρήσεις τους.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ήταν από 150 ευρώ μέχρι και 700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας δεν εξάντλησε την αυστηρότητά του, αφού το πρόστιμο που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 3.000 ευρώ.Τελευταία άρθρα