Ζητείται η απόσυρση της ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργιες

Ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων αναφορικά με την ΚΥΑ 2505/2011 για την Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού, στέλνουν οι επικεφαλής της “Επτανησιακής Αναγέννησης” Γιώργος Καλούδης και της “ΑΝΑΣΑ” Θοδωρής Γαλιατσάτος, ζητώντας του, την άμεση απόσυρση της όχι μόνο γιατί ποτέ δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και για να συνταχθεί έγκυρη μελέτη για το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών επιστημονικά πλήρους, πολιτικά αξιόπιστης και όχι συνταγμένης και χρηματοδοτημένης από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.
Αν, μάλιστα, δεν γίνει άμεσα η απόσυρση της, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια για την ακύρωσή της
Παράλληλα, ασκούν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να δουλεύει το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού όπως αναφέρουν “αργά το μεσημέρι ο Πρόεδρος έστειλε τις προσκλήσεις για τις δύο συνεδριάσεις 24 και 25 Νοεμβρίου στη Λευκάδα και για άλλη μία φορά παρανομώντας και παραβιάζοντας κατάφωρα τον κανονισμό όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα που ζητήσαμε στη συνεδρίαση της 24ης/11ου, αλλά και κανένα θέμα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης !!!
Μπορεί να μας πει ο κ. Πρόεδρος ότι έβαλε ένα θέμα από κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της επομένης 25ης Νοέμβρης 2011, για πρώτη φορά μετά από 24 συνεδριάσεις! Όμως άλλη η μία συνεδρίαση και άλλη η άλλη !
Και στη συνεδρίαση της 24ης Νοέμβρη 2011 δεν υπάρχει κανένα θέμα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο Κανονισμός είναι σαφής στο άρθρο 8 παρ.1 : “Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, στην οποία αναγράφει υποχρεωτικά τα θέματα που προτείνει ο Περιφερειάρχης, η οικονομική επιτροπή και ένα τακτικό θέμα από κάθε παράταξη”.

Αλαζονική
η συμπεριφορά του Περιφερειάρχη

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν αλαζονική την συμπεριφοράς της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στην αντιπολίτευση μιας και ο Περιφερειάρχης με δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κέρκυρας εκδήλωσε την άρνησή του να συναινέσει στο αίτημα των τριών παρατάξεων της Περιφέρειας να έρθει προς συζήτηση το θέμα στην συνεδρίαση του σώματος την άλλη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι “θα κάνει ο ίδιος απλώς μία ενημέρωση και πως δεν μπορεί να έρθει ένα θέμα για τέταρτη φορά: “Δεν θα γίνεται συνέχεια αυτή η γυμναστική”!
“Αν νομίζει ο κ. Σπύρου ότι όταν συνεδριάζει και όταν αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο κάνει «γυμναστική», πλανάται πλάνην οικτράν και προσβάλλει το σύνολο των συμβούλων.
Πάντως «γυμναστική» στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έκανε η αντιπολίτευση, όταν η απόφαση για τα ιχθυοτροφεία που λήφθηκε στην Κεφαλονιά (στις 23/9) παραποιήθηκε – όπως ομολόγησε άμεσος συνεργάτης του Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3-11-2011.
Το μόνο που έχει καταφέρει ο κ. Σπύρου με την εμμονή του να υποτιμηθεί το θέμα των ιχθυοτροφείων, είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του.
Την ώρα που βουίζει το Πανελλήνιο για το πολιτικό πραξικόπημα της Κυβέρνησης Παπανδρέου να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την περιβόητη ΚΥΑ σε “νεκρό πολιτικά χρόνο” τις 4-11-2100, ημέρα που έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για …να παραιτηθεί την επομένη και που ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης παραιτείται και καταγγέλλει ότι «η δημοσίευση της ΚΥΑ έγινε χωρίς γνώμη του Συμβουλίου», τις ημέρες που το θέμα αυτό χαραχτηρίζεται πρωτοσέλιδα ως “ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ & ΣΚΑΝΔΑΛΟ”, από μία από τις πιο έγκυρες και σοβαρές εφημερίδες, όπως “Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, ο κ. Σπύρου απεμπολεί τα συμφέροντα των Επτανησίων και καταγράφεται στην ιστορία ως συναυτουργός στο επιχειρούμενο έγκλημα για καταστροφή του περιβάλλοντος και διάλυση του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά.
Αν ο κ. Σπύρου επιθυμεί το ρόλο του εκπροσώπου των οκτώ Υπουργών που υπέγραψαν την καταδίκη των Ιονίων Νήσων και του εκπροσώπου των επιχειρηματιών ιχθυοτροφείων στα Επτάνησα δικαίωμά του, αλλά η εντολή των πολιτών πριν ένα χρόνο είχε εντελώς διαφορετικό νόημα….
Εμείς τιμώντας τη λαϊκή εντολή των Επτανησίων δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Νοεμβρίου στη Λευκάδα θα φέρουμε για συζήτηση το θέμα και ο κ. Σπύρου (με την παράταξή του) ας πράξει …. ό,τι θέλει”,
αναφέρουν χαρακτηριστικά.