

Το μόνο σίγουρο ότι το κίνητρο πλέον είναι το κέρδος και η λογική καθαρά επιχειρηματική. Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει διαφορετικά, τις διεκδικήσεις στη Διώρυγα του Παναμά, την Γροιλανδία, την έξω από κάθε λογική πρόταση, για μια νέα τουριστική Ριβιέρα στη Γάζα, με “απομάκρυνση” των κατοίκων ή πρόταση στην Ουκρανία για συνέχιση των εξοπλισμών με αντάλλαγμα “σπάνιες γαίες”. Ζούμε σε ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον. Βέβαια ας του αναγνωρίσουμε, ότι δεν μασάει τα λόγια του, ούτε κάνει επιθέσεις σε κράτη με ψευτοπεριτυλίγματα, για ηθικές δήθεν αξίες. Είναι ο άνθρωπος ντόμπρος ” Είμαι ο δυνατός και θέλω αυτό ή μου το δίνετε ή το παίρνω με κάθε τρόπο “.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε στην Ουκρανία, πως επιθυμεί πρόσβαση στα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της με αντάλλαγμα τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας για την εξελισσόμενη αντεπίθεση απέναντι στη Ρωσία.
Οι σπάνιες γαίες, με τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ φιλοδοξεί να ανταλλάξει με βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι στρατηγικά μέταλλα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, απαραίτητα στις βιομηχανίες υπολογιστών, μπαταριών και ενεργειακών τεχνολογιών αιχμής.
Θέλουμε η Ουκρανία να προμηθεύει τις ΗΠΑ με σπάνιες γαίες.
Σύμφωνα με τον Guardian, αν και η αξίωση αυτή αναδεικνύει τη συναλλακτική προσέγγιση του Τραμπ στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη. Εδώ και καιρό, τόσο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα τιτανίου, λιθίου, γραφίτη και ουρανίου. Το ίδιο με τη Διώρυγα του Παναμά, κέρδισε να μην πληρώνουν σετς τα Αμερικανικά πλοία για τη διέλευσή τους. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διεκδίκηση της Γροιλανδίας. Όσο για τη Γάζα και τη “φαεινή ιδέα” της τουριστικής ανάπτυξης με απομάκρυνση των σημερινών κατοίκων, ιδέα ανθρώπου του οικογενειακού του περιβάλλοντος, έφαγε απόρριψη από τους πάντες και οι Υπουργοί του τρέχουν να τα μαζέψουν. Όμως κανείς δεν μπορεί να νιώθει άνετα και να αισθάνεται βέβαιος για το τι άλλο θα σκαρφιστεί, για το συμφέρον το δικό του, των πέριξ του και της Αμερικής, που την θέλει όχι μόνο εύρωστη οικονομικά αλλά και να πλουτίζει και να μεγαλώνει σε βάρος όλων των άλλων. Θα έλεγα ότι αν δεν σταματήσουν οι “φαεινές ιδέες” ένας Θεός ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε και τι θα δούμε.