
photo: tanea.gr
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παραμένουν συνολικά 90 κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του νησιού. Όπως αναφέρει, πρόκειται για 14 κενά δασκάλων, 15 νηπιαγωγών, 14 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και 47 στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη.
Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, σημειώνοντας ότι τα κενά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την καθημερινότητα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παράλληλη στήριξη, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημαντικός αριθμός μαθητών που έχουν σχετική ανάγκη δεν έχει ακόμη την απαιτούμενη υποστήριξη.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν πλήρως, στην παρούσα φάση, αρκετά ολοήμερα τμήματα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «οι γονείς που εργάζονται αναγκάζονται να καταφεύγουν σε γείτονες, συγγενείς ή άλλες μη ασφαλείς λύσεις», λόγω της αδυναμίας λειτουργίας των δομών στο σύνολό τους.
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, καλούνται να καλύψουν μέρος των αναγκών με πρόσθετη εργασία. Παράλληλα, ζητείται η πλήρης στελέχωση των ολοήμερων τμημάτων και των υποστηρικτικών δομών.
Ο Σύλλογος αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στην πολιτεία και ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση κάλυψη όλων των κενών, μόνιμους διορισμούς, πλήρη στελέχωση των ολοήμερων, ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών και έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που τον χρειάζεται.
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται επίσης η λειτουργία τμημάτων με έως 15 μαθητές, καθώς και «ουσιαστικός σεβασμός στο παιδαγωγικό έργο και στις ανάγκες των μαθητών».
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 13:30. Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η «άμεση στελέχωση των σχολείων», με τον Σύλλογο να τονίζει ότι η δημόσια εκπαίδευση θα πρέπει να εξασφαλίζει, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «σταθερές, ισότιμες και ποιοτικές συνθήκες μάθησης για όλους».