Πυρ… ομαδόν κατά της Κέρκυρας

Με τη διαμόρφωση ουσιαστικά δύο προτάσεων, χωρίς κάποια από αυτές να αποτελέσει την τελική απόφαση, ολοκληρώθηκε το Σάββατο η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, που είχε ως θέμα την επιλογή της Περιφέρειας που θα ανήκει η Ζάκυνθος, ενόψει και της εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, με την επωνυμία “Καλλικράτης”.
Οι αιρετοί που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η τοπική Οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος, ζήτησαν να απαλλαγεί η Ζάκυνθος από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, τόσο αυτοδιοικητικά όσο και Διοικητικά, προτείνοντας και για τα δύο σκέλη, ένταξη στην Δυτική Ελλάδα, με έδρα την Πάτρα.
Από την άλλη πλευρά, οι αιρετοί που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ όσο και η ΝΟΔΕ, συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, η Ζάκυνθος να ανήκει Διοικητικά στην Πάτρα, ζήτησαν όμως, την παραμονή της Περιφέρειας Ιονίων νήσων στο “αυτοδιοικητικό” κομμάτι.
Επί τάπητος τέθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως αυτή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλυκών και του Συνδέσμου Καθαριότητας, Ανδρέα Ξένου, για δημιουργία 7 ενιαίων Διοικητικών και Αυτοδιοικητικών Περιφερειών, χωρίς διαχωρισμό τους, αλλά και άλλες για την έδρα, όπου προτάθηκε ακόμη και η Λευκάδα. Κοινό σημείο όλων ήταν επίσης, να μην ενταχθεί η Ζάκυνθος στη Διοικητική Περιφέρεια των Ιωαννίνων, αλλά σε αυτή της Πάτρας, σε όποια αιρετή αυτοδιοικητική Περιφέρεια (Ιονίων νήσων ή Δυτικής Ελλάδας) και αν ανήκει.
Συμφωνήθηκε, ωστόσο, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να συγκεντρωθούν από την ΤΕΔΚ όλες οι απόψεις, προκειμένου να κατατεθούν στην Κυβέρνηση και εφόσον η τελευταία καταλήξει στις προτάσεις της για τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια των Περιφερειών (περίπου στις 15 του μήνα), να πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση (μετά τις 18 Φεβρουαρίου). Φάνηκε επιπλέον, η διάθεση όλων των παριστάμενων, να υπάρξουν αλλαγές στη δομή και τη διάρθρωση της Περιφέρειας, από όπως αυτή είναι σήμερα.

Διπλή πρόταση από την ΤΕΔΚ
Τις εργασίες στην αίθουσα του κινηματογράφου “Φώσκολος”, άνοιξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ζακυνθίων, που κατέθεσε τους προβληματισμούς του Δ.Σ., για το ποιά θα πρέπει να είναι η επιλογή. Στάθηκε στις αποφάσεις της Γ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, σημειώνοντας πως ο διάλογος με την Κυβέρνηση θα σταματήσει, αν δεν αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι της Τ.Α.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι ως τα τέλη του μήνα θα έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τα όρια, τις αρμοδιότητες και την καταβολή των χρεών προς τους Δήμους. Σε ότι αφορά την ένταξη του νησιού σε κάποια Περιφέρεια, στάθηκε στα υπέρ και τα κατά οποιασδήποτε επιλογής, από τις δύο (Πάτρα ή Κέρκυρα), που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.
Για την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, αναφέρθηκε στα κριτήρια που συγκροτήθηκε, στις δυσκολίες που εν συνεχεία προέκυψαν και την μη ισόρροπη ανάπτυξη των νομών. Για την προοπτική ένταξης στη Δυτική Ελλάδα με τους νομούς της Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο “μικρό μέγεθος” της Ζακύνθου έναντι των υπολοίπων νομών, εφόσον θα είναι από τους μικρότερους και με σχετικά λιγότερο πληθυσμό.
Εξήγησε, επίσης, ότι δημιουργούνται 13 αυτοδιοικητικές Περιφέρειες που θα έχουν τα εκλεγμένα τους Όργανα και 7 Διοικητικές, που θα ασκούν συγκεκριμένες κρατικές αρμοδιότητες και στις οποίες θα εντάσσονται οι 13 πρώτες.


Μητροπολίτης: “Έδρα της ΠΙΝ η Λευκάδα”
Πάνω στον προβληματισμό του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, κινήθηκαν οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, χαρακτήρισε αναγκαιότητα τις διοικητικές αλλαγές. Δήλωσε πως υπάρχει προβληματισμός αλλά και εμπειρία.
Αναφερόμενος στη σημερινή Περιφέρεια, έκανε λόγο για έλλειψη συγκοινωνίας, σημειώνοντας πως ο χρόνος μετάβασης στην Κέρκυρα από τη Ζάκυνθο, πιο μεγάλος από ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια. Επεσήμανε δε, πως η μέχρι και σήμερα συμπεριφορά της ΠΙΝ προς τον νομό μας, ήταν απαξιωτική και περιφρονητική και πρότεινε ως λύση η Περιφέρεια να μείνει ως έχει, αλλά η έδρα της να είναι στην Λευκάδα.

Στην Πάτρα…
Ο Βουλευτής, Δημήτρης Βαρβαρίγος, έκανε αναφορά στις αλλαγές που προβλέπονται με τον “Καλλικράτη”. Μίλησε για ολοκληρωμένη παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του Κράτους, για αίτημα που υλοποιείται με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και την εντολή που το κόμμα του πήρε, για σχηματισμό Κυβέρνησης.
Τόνισε πως προσδιορίζονται και οι πόροι για τα νέα σχέδια, με βάση τη φορολογική αποκέντρωση για τους νέους Οργανισμούς και τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα δημιουργηθούν.
Παράλληλα, εξέφρασε πρώτος την άποψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για απαλλαγή της Ζακύνθου από την Ιόνια Περιφέρεια τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Θεώρησε την παραμονή της ΠΙΝ μη εξυπηρετική για τη Ζάκυνθο, επισημαίνοντας πως έχει δοκιμαστεί στα 23 χρόνια ύπαρξής της. “Δεν έχουμε τίποτα κατά της Κέρκυρας αλλά δεν καλύπτονται πλέον οι ανάγκες μας”, επεσήμανε, προσθέτοντας θα δημιουργηθούν για την Δυτική Ελλάδα 2 γενικές (διοικητικές) Διοικήσεις, μία στην Πάτρα και μία στα Γιάννενα, χαρακτηρίζοντας “καταστροφικό” το σενάριο ένταξης της Ζακύνθου στη δεύτερη πρόταση.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι συνάδελφοί του στην Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα, υπογραμμίζοντας πως θα τηρήσουν κοινή στάση απέναντι στην Κυβέρνηση. “Ουε και αλίμονο αν δεν μας ακούσουν”, σημείωσε.
Ανάλογη τοποθέτηση έγινε και από τα στελέχη της της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αφού τόσο ο γραμματέας, Διονύσης Κορφιάτης, όσο και ο γραμματέας οργανωτικού, Γιάννης Φεραδούρος, αναφέρθηκαν στην ομόφωνη απόφαση της τοπικής Οργάνωσης, για αποδέσμευση της Ζακύνθου από την Ιόνια Περιφέρεια.
Περίπου ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Χαϊκάλη, Μπετίνη, Αρβανιτάκη κλπ, δείχνοντας ουσιαστικά και την “τάση” που επικρατεί στο Κίνημα.

Ναι μεν αλλά…
Εκπροσωπώντας τη ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Γιαννούλης, μίλησε για την αναγκαιότητα παραμονής της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, όπως και των υπολοίπων στην υπόλοιπη χώρα έτσι όπως αυτές έχουν ως σήμερα, εφόσον πρέπει να διαχειριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πρότεινε, αυτοδιοικητικά η Ζάκυνθος να παραμείνει στην ΠΙΝ, αλλά διοικητικά να ενταχθεί στην Πάτρα, πρόταση που νωρίτερα είχε καταθέσει και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αρκαδίων, Άκης Τσίωλης, όπως και ο Δήμαρχος Λαγανά, Διονύσης Κομιώτης.
Μάλιστα, ο κ. Τσιώλης, ζήτησε από όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια του Βουλευτή, για αποδέσμευση από τη Διοικητική παραμονή του νησιού στην σημερινή Περιφέρεια, ενώ ο κ. Κομιώτης ζήτησε να υπάρξει ενιαία στάση με την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα.
Η επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Αρκαδίων, Ελένη Πυλαρινού, πρότεινε, να διατηρηθούν τα όρια της σημερινής Περιφέρειας, αλλά να αλλάξει η έδρα από την Κέρκυρα στη Λευκάδα. Ζήτησε, να ξεκαθαρίσουν μια σειρά θέματα, όπως οι πόροι των νέων ΟΤΑ, ο έλεγχος και από που αυτός θα πραγματοποιείται, οι αρμοδιότητες και οι εργασιακές σχέσεις που θα αναπτύσσουν. Στάθηκε και στους νέους Δήμους, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και πολιτιστικά κριτήρια.
Ο αντινομάρχης, Διονύσης Παλλαδινός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, σχολίασε όμως, ότι αυτή δεν πραγματοποιείται στον κατάλληλο χρόνο. Ανακοίνωσε δε, ότι διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί και από τις Νομαρχίες, στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

“Να μείνουν 7 ενιαίες Περιφέρειες”
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ξένου, που χαρακτήρισε το νέο σχέδιο “καρικατούρα”, επισημαίνοντας πως δεν συζητείται η ουσία των νέων αλλαγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες των διοικητικών και των αυτοδιοικητικών Περιφερειών. Οι αναφορές του προκάλεσαν, εν μέρη, την αντίδραση του Βουλευτή, ενώ ο κ. Ξένος, σχολίασε πως η τοπική ανεπάρκεια κατάθεσης τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων στα όργανα της Περιφέρειας και όχι ο “ηγεμονισμός της Κέρκυρας”, είναι αυτή που καθυστερεί τη Ζάκυνθο στην ανάπτυξή της. “Είναι εύκολο να λέμε ότι μας έριξε η Κέρκυρα, αλλά ως και σήμερα ποιά τεκμηριωμένη πρόταση καταθέσαμε; Ποιά Νομαρχία ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου; Πότε επιμείναμε στη σύγκλησή του;”, αναρωτήθηκε.
Σε σχέση με τις Περιφέρειες, ζήτησε να μην υπάρχουν 13 αυτοδιοικητικές, αλλά να ενταχθούν όλες στις 7 διοικητικές, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα, λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος και εν συνεχεία, να εξεταστούν οι αρμοδιότητές τους.
Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις προτάσεις του τελευταίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Καποδίστριας, που πρότεινε ταυτόχρονα τη συνέχιση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων ως αιρετής και την άσκηση της γενικής διοίκησης από την Πάτρα.
Στη Συνέλευση τέλος, εκτός των προαναφερόμενων, το “παρών” έδωσαν οι Δήμαρχοι Αλυκών, Αρκαδίων, Αρτεμισίων, ο αντινομάρχης, Σ. Καρακάς, αρκετοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΟΚΕ, κομμάτων και επιχειρηματικών φορέων.