Περιβαλλοντική βόμβα ο ΧΥΤΑ σύμφωνα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Περιβαλλοντική βόμβα χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ, το μέλος της Θεματικής Επιτροπής Περιβάλλοντος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και υπεύθυνος του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, Χάρης Κωνσταντάτος, ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Ζάκυνθο και είχε επαφές τόσο με τη διοίκηση του Συνδέσμου Καθαριότητας, όσο και με το σωματείο των οδοκαθαριστών.
Ο κ. Κωνσταντάτος επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ και είδε από κοντά τα χάλια που επικρατούν εκεί. Στη συνέχεια, δήλωσε στην “Ημέρα” ότι η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία περιλαμβάνει κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.
“Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας μάς ενημέρωσε για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει κορεστεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα! Έχει υπερβεί τα όρια για τα οποία είχε σχεδιαστεί, ενώ βρίσκεται και σε μια περιοχή, που είναι οικολογικά ευαίσθητη. Όλοι οι φορείς του νησιού και κατά κύριο λόγο η Αυτοδιοίκηση, είναι απαραίτητο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δοθεί άμεση λύση στο εν λόγω πρόβλημα. Για να μην πνιγεί στο σκουπίδι η Ζάκυνθος, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Θεωρώ πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε συνδυασμό με την ανακύκλωση και την αφαίρεση όλων των επιβλαβών υλικών από τα σκουπίδια. Επισημαίνω πως δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ζάκυνθος πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ. Αρκετές περιοχές της χώρας, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και η Αυτοδιοίκηση, φέρουν τεράστιες ευθύνες για αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ΧΥΤΑ έγιναν χωματερές, κάτι που δεν προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Ο κ. Ξένος μάς παρουσίασε κάποια σχέδια, ωστόσο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρόχειρη αξιολόγηση. Νομίζω ότι αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία και στους φορείς, ούτως ώστε να επιλεγεί η καλύτερη λύση. Εμείς, προτείνουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έπρεπε να εφαρμοστεί από χθες. Αν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς, τότε θα συναντάμε συνεχώς τα ίδια προβλήματα” υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντάτος.