Επιμένει στη σύνδεση των 8 γεωτρήσεων του Κερίου ο Χ. Τσουκαλάς

Έτοιμος να διεκδικήσει το νερό που του “αναλογεί”, προκειμένου να υδροδοτήσει τα δημοτικά του διαμερίσματα, δηλώνει ο Δήμος Ελατίων, μετά και την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου υδροδότησης εντός των ορίων του.
Το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος και επί προεδρίας Κομιώτη στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, με επιστολή του Δημάρχου, Νίκου Θεοδόση και θα επανέρθει εκ νέου, μετά και όσα ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αβράμης, ότι η σύνδεση των 8 γεωτρήσεων του Κερίου δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Ο τελευταίος, καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός του οικονομικού προβλήματος και το “αγκάθι” της εξασφάλισης των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για όλες της περιοχές του νησιού και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο δίκτυο, με αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεπεράσει και τα ζητήματα που θέτει επί τάπητος ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και αντιδήμαρχος Ελατίων, Χρήστος Τσουκαλάς, που σημειώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει “πίσω”, από τα αιτήματα των ορεινών.
Αν και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ο κ. Τσουκαλάς, δήλωσε στην “Ημέρα” ότι δεν γνωρίζει τις ενέργειες του προέδρου, αναφέροντας ότι ο κ. Αβράμης λειτουργεί μόνος του, χωρίς να ενημερώνει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής.
“Δεν με έχει πάρει ούτε ένα τηλέφωνο”, σχολίασε και αναφερόμενος στο ζήτημα των γεωτρήσεων, επεσήμανε: “Δεν μπορώ να καταλάβω αν τον υδροφόρο ορίζοντα τον επιβαρύνουν μόνο οι 8 γεωτρήσεις του Συνδέσμου στο Κερί. Αυτές των ιδιωτών που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και οι παράνομες των Δήμων δεν τον επιβαρύνουν;”.
Εξηγώντας τα λεγόμενά του, σημείωσε πως αν δεν χρησιμοποιηθούν οι νέες γεωτρήσεις, οι υπόλοιπες στο Κερί θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ώρες λειτουργίας, τραβώντας νερό από τα ίδια σημεία, μειώνοντας έτσι και αλλιώς τα αποθέματά του αγαθού. Σημείωσε μάλιστα, ότι για την εξασφάλιση της υδροδότησης των ορεινών, που περιλαμβάνουν εκτός του Δήμου Ελατίων, δύο χωριά του Αρτεμισίων και ένα του Λαγανά, απαιτούνται μόλις δύο γεωτρήσεις σε καθημερινή βάση.
“Θα μπορούσαμε να μην χρησιμοποιούμε τις 8 γεωτρήσεις καθημερινά ή να έχουν μόνο εποχική λειτουργία το καλοκαίρι. Το δικό μας δίκτυο φτάνει μόνο στα κεντρικά σημεία των χωριών και δεν απαιτούνται μεγάλες ποσότητες. Για εμάς, είναι αδιαπραγμάτευτο αίτημα να υδροδοτηθούμε. Δεν νοείται να είμαστε στο 2010 και ο κάτοικος της Βολίμας να μην έχει νερό. Καταθέσαμε αίτημα και επί εποχής του κ. Κομιώτη, επιμείνουμε και τώρα. Είναι υποχρέωση του Συνδέσμου να έχει ίση αντιμετώπιση απέναντι σε όλους τους Δήμους μέλη του”, δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, το ζήτημα της αφαλάτωσης για την αξιοποίηση των γεωτρήσεων μπορεί να παρακαμφθεί, αφού στην “άθλια”, όπως τη χαρακτήρισε, μελέτη, δεν αναφέρεται ο συγκεκριμένος όρος για τη χρήση τους, αλλά για την περίπτωση που το νερό τους έπρεπε να είναι πόσιμο.
Όπως είπε, το νερό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πόσιμο, αν πρώτα δεν αντικατασταθεί το σαθρό και σε πολλές περιπτώσεις ανθυγιεινό, λόγω της χρήσης αμίαντου, δίκτυο, σημειώνοντας πως πρωτεύει η εξασφάλιση της ποσότητας του αγαθού και σε δεύτερη φάση της ποιότητάς του.
“Αν δεν αλλάξουμε το δίκτυο, να αποκτήσουμε σύγχρονες σωλήνες όπως αυτές στα ορεινά, τι νόημα θα έχει να ρίξουμε το ποιοτικά καλύτερο νερό σ’ αυτό;”, αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως ο Σύνδεσμος πρέπει να απευθυνθεί στους φορείς όπως το ΙΓΜΕ, για όλα τα ζητήματα της υδροδότησης, εξετάζοντας τις γεωτρήσεις των ιδιωτών και των Δήμων.
“Απαιτείται σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όχι αποσπασματικές λύσεις. Αν δεν τα εξετάσουμε με τέτοιο τρόπο όλα τα ζητήματα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα. Εμείς, επιμείνουμε στην υδροδότηση των χωριών μας και το ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να γεμίζει μόνο η δεξαμενή της Μπόχαλης και όλοι οι υπόλοιποι Ζακυνθινοί, να περιμένουν ό,τι… περισσέψει”, ξεκαθάρισε.