1.270.000 ευρώ τα χρέη της καθαριότητας στο ΙΚΑ

Οι οφειλές των Δήμων Ζακυνθίων, Λαγανά, Αλυκών, Αρκαδίων και Ελατίων προς το Σύνδεσμο Καθαριότητας του νησιού μας, είναι το αντικείμενο της επιστολής που απέστειλε το Σωματείο των Εργαζομένων του Οργανισού, προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες των ανωτέρω Δήμων καθώς και τους δημάρχους προκειμένου να ενημερωθούν.
Ειδικότερα η επιστολή προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες, αναφέρει ότι “Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου έχει οφειλές από τους Δήμους που ανέρχονται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ και προέρχονται από την καταβολή των τελών από τους Δήμους, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις και να κινδυνεύουν να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Εμείς, σαν σωματείο, αποφασίσαμε να κινηθούμε δικαστικά με αγωγές προς τους Δημάρχους που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (έγγραφο το οποίο σας επισυνάπτουμε)
Σύμφωνα με το Ν. 3463/06 άρθρο 269 παρ. 3, οι προϊστάμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών υποχρεούνται να αποδίδουν το ποσό που αναλογεί στο Σύνδεσμο στο ακέραιο και υποχρεωτικά.
Παρακαλούμε για την εφαρμογή του παραπάνω νόμου, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να κινηθούμε δικαστικά (αγωγές – μηνύσεις) κατά των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων.
Εμείς σας αποστέλλουμε και την 69/2008 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.”

Η επιστολή στους Δημάρχους
“Μετά από την ενημέρωση που είχαμε από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Συνδέσμου, οι οφειλές των Δήμων (εκτός του Δήμου Αρτεμισίων που δεν έχει καμία οφειλή) ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο Σύνδεσμος να έχει οφειλή στο ΙΚΑ 1.270.000 ευρώ, να μην έχει λύσει το πρόβλημα του ΧΥΤΑ, να κινδυνεύουν άμεσα οι εργαζόμενοι να μην πληρωθούν και να μην υπάρχει βιωσιμότητα της Υπηρεσίας μας στο μέλλον.
Κατόπιν τούτου, το Σωματείο των Εργαζομένων είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει τον Εισαγγελέα, τους Δήμους και τις Οικονομικές τους Υπηρεσίες, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς και πολίτες, για το τι προτίθεται να κάνει, αν άμεσα δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές τους προς το Σύνδεσμο:
1.Αγωγές εναντίον των Δημάρχων που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, γιατί οι Δήμαρχοι έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση για την είσπραξη και τακτοποίηση των ανταποδοτικών τελών, ώστε τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες για την καθαριότητα να αποδίδονται για την καθαριότητα και μόνο γι’ αυτήν.
2.Απεργία σε όποιον από τους Δήμους έχει οφειλή και δεν αποδίδει εξ ολοκλήρου τις τρέχουσες οφειλές του”.