Αγωγές κατά των Δήμων Λαγανά και Αρκαδίων από τη ΔΕΥΑΖ

Με αγωγές κατά των Δήμων Λαγανά και Αρκαδίων διεκδικεί η ΔΕΥΑΖ την καταβολή των χρεών τους για τη βιολόγηση των λυμάτων των αποχετευτικών τους δικτύων στις εγκαταστάσεις της, αφού η οικονομική της κατάσταση, δεν επιτρέπει άλλα περιθώρια στη λειτουργία της.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα χρέη των ΟΤΑ, δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, τα οποία “πληρώνει” και η δημοτική επιχείρηση. Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί στα 120.000ε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησής. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοί της, έχουν λάβει μόνο ορισμένα χρήματα έναντι, για τον προηγούμενο μήνα.
Εκτός των αγωγών, που ωστόσο, δεν μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, από τη στιγμή που δεν καταβάλλονται χρήματα, η ΔΕΥΑΖ επεξεργάζεται σχέδια “σφραγίσματος” των αποχετευτικών δικτύων των δύο Δήμων, με αποκλεισμό τους από τις εγκαταστάσεις της, μέτρο που και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για λόγους δημόσιας υγείας, μετά τις προσφυγές των θιγόμενων στη Δικαιοσύνη.

Τον Νοέμβριο τα Δικαστήρια
Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην “Ημέρα” ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μπάμπης Μαυρίας, οι αγωγές θα συζητηθούν στις αίθουσες των Δικαστηρίων τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε και αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τα χρέη των δύο Δήμων θα γιγαντώνονται.
Η ΔΕΥΑΖ διεκδικεί από τον Λαγανά 954.000€, από τα οποία περίπου 520.000€ αφορούν τη χρήση του 2009 και από τον Αρκαδίων 180.000€, που δεν πλήρωσε τίποτα για τον προηγούμενο χρόνο. Επιπλέον, κανένας από τους δύο προαναφερόμενους Δήμους, δεν έχει υπογράψει νέα σύμβαση επεξεργασίας των λυμάτων για το τρέχον έτος, αφού έκηξαν από τις αρχές Ιανουαρίου.
“Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας, για τα μέτρα που λαμβάνουμε όταν ζητάμε να σταματήσουμε να δεχόμαστε τα λύματα των άλλων, εκτός του Δ. Ζακυνθίων, δικτύων. Το ίδιο επικαλούμαστε και εμείς. Αν δεν έχουμε χρήματα, θα σταματήσει η λειτουργία του βιολογικού και ο χείμαρρος Αγίου Χαραλάμπους, θα γεμίσει λύματα. Πρέπει, να προστατέψουμε την υγεία των δημοτών μας”, σημείωσε ο κ. Μαυρίας.
Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι οι πληρωμές του νερού είναι αυτές που “συντηρούν” τη λειτουργία του βιολογικού, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, εφόσον τα καθημερινά έξοδα του χώρου είναι πολύ μεγάλα.
“Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα καταρρεύσουμε”, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι “στο Δήμο Ζακυνθίων όποιος δεν πληρώνει δεν έχει αποχέτευση και μιλάμε για απλούς πολίτες. Δεν μπορούν οι Δήμοι Λαγανά και Αρκαδίων, στα δίκτυα των οποίων είναι συνδεδεμένα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, να επικαλούνται ότι δεν έχουν χρήματα. Έχουν υπογράψει συγκεκριμένη σύμβαση, δεν διαμαρτυρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και εισπράττουν περισσότερα απ’ όσα τους τιμολογούμε. Αν κάποιοι δεν τους πληρώνουν να διακόψουν τη συνεργασία μαζί τους”.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως στις αγωγές που κατατέθηκαν, απάντησε μόνο ο Δήμος Αρκαδίων, αναφέροντας πως κοστολογείται ακριβά, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μαυρία δεν ισχύει, εφόσον η τιμή δεν άλλαξε από ότι αναφερόταν στη σύμβαση. Επεσήμανε επίσης, ότι η επίκληση της ψήφισης των προϋπολογισμών δεν μπορεί να ισχύει, εφόσον τα τέλη αποχέτευσης είναι ανταποδοτικά.
“Να καταλάβουν όλοι ότι ο βιολογικός τελειώνει για τους Δήμους Λαγανά και Αρκαδίων. Δεν έχουμε άλλη λύση. Πρέπει να εισπράξουμε χρήματα για να λειτουργήσουμε”, προϋδοποίησε.


Νέες σχέσεις με τον Σ.Υ.
Εν το μεταξύ ο κ. Μαυρίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, Παναγιώτη Αβράμη, όπου συμφωνήθηκε να αναλάβει η ΔΕΥΑΖ τη χλωρίωση του νερού που παρέχει ο Οργανισμός και τον συχνό ποιοτικό έλεγχό του. Τα έξοδα αυτής της διαδικασίας, θα αφαιρούνται από τους λογαριασμούς νερού της επιχείρισης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου.
“Μπορούμε να έχουμε καλή συνεργασία με τον Σύνδεσμο και είναι εφικτό αυτό. Ωστόσο, αν δεν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό πως θα προχωρήσουμε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, κατέληξε.