Εισαγγελική παρέμβαση για τα χρέη στην Ύδρευση

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι Δήμαρχοι Ζακυνθίων, Αρκαδίων, Αλυκών και Λαγανά, αφού καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη, σε ό,τι έχει να κάνει με τις τεράστιες οφειλές που έχουν οι Δήμοι τους προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης.
Η παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου λαμβάνει χώρα ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Εισαγγελέας έστειλε έγγραφο πρώτα στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες τού έδωσαν αναλυτικά τα ποσά που έχουν καταβληθεί προς τον Σύνδεσμο, ενώ τού γνωστοποιούν και τις οφειλές που υπάρχουν.
Στη συνέχεια ο κ. Εισαγγελέας απέστειλε έγγραφο στους Δημάρχους, οι οποίοι καλούνται να… “δικαιολογήσουν” τα ποσά που οφείλονται. Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι οι μόνοι Δήμοι που δεν οφείλουν, και στους δύο Συνδέσμους, είναι οι Δήμοι Ελατίων και Αρτεμισίων, επομένως οι κ.κ. Νίκος Θεοδόσης και Αντώνης Αντίοχος, αντίστοιχα, είναι “καλυμμένοι” σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι εισπράττουν τα τέλη καθαριότητας και ύδρευσης από τους δημότες τους και έτσι είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλλουν στους Συνδέσμους. Δηλαδή, λειτουργούν ως… “μεσάζοντες”, μιας και οι Σύνδεσμοι δεν έχουν δική τους ταμειακή υπηρεσία.
Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράττουν στους Συνδέσμους, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί υπέρογκα χρέη. Στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, για παράδειγμα, η συνολική οφειλή των Δήμων “αγγίζει” τα 4.000.000 ευρώ!
Βεβαίως, οι Δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι τα χρέη έχουν δημιουργηθεί, επειδή μια μεγάλη μερίδα των συνδημοτών τους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού. Ακόμη κι΄ έτσι να είναι τα πράγματα, φταίνε και οι ίδιοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις (διακοπή υδροδότησης, μηνύσεις, κ.λ.π.), λόγω ψηφοθηρίας.
Η Δικαιοσύνη, λοιπόν, παρεμβαίνει δραστικά σε αυτό το κρίσιμο θέμα για τη Ζάκυνθο και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας.

Κέρδισε την αγωγή η ΔΕΗ…
Η κλήση της Δικαιοσύνης προς τους Δημάρχους έχει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα, αν αναλογιστεί κανείς πως χθες γνωστοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Ύδρευσης η απόφαση του Δικαστηρίου για την αγωγή που είχε καταθέσει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την απόφαση, λοιπόν, η ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) βγήκε κερδισμένη από τη δικαστική διαμάχη και έτσι ο Σύνδεσμος (κατά συνέπεια οι Δήμοι), θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 924.000 ευρώ, το οποίο, μάλιστα, είναι και άμεσα απαιτητό!
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, κ. Παναγιώτης Αβράμης, θα γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους Δημάρχους, ούτως ώστε να εξετάσουν από κοινού το τί θα κάνουν.
Οι Δήμαρχοι, πάντως, δεν έχουν περιθώρια για ελιγμούς, ούτε για δικαιολογίες του τύπου “το κράτος δεν μας στέλνει τα χρήματα που δικαιούμαστε”, επομένως θα πρέπει να βρουν άμεσα λύση.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα είτε να διακόψει το ρεύμα στα αντλιοστάσια του Συνδέσμου, είτε να προχωρήσει σε κατάσχεση κάθε κινητού και ακίνητου περιουσιακού στοιχείου!