Προωθείται η Ιόνιος Περιφέρεια με έδρα τη Λευκάδα

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος ή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους αιρετούς της Ζακύνθου, ενώ η ΤΕΔΚ διοργανώνει, το προσεχές Σάββατο, σύσκεψη για αυτό το θέμα, ούτως ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Παρέμβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αρκαδίων, Ελένη Πυλαρινού, η οποία υπογράμμισε πως η Ζάκυνθος θα πρέπει να μείνει στην Ιόνιο Περιφέρεια, όμως διευκρίνισε ότι έδρα θα πρέπει να είναι η Λευκάδα, και όχι η Κέρκυρα, διότι δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση.
“Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και θεωρώ πως στη σύσκεψη που διοργανώνει η ΤΕΔΚ θα έπρεπε να είχαν προσκληθεί και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κάτι, όμως, που δεν έχει γίνει ακόμη. Το θέμα με την Περιφέρεια πρέπει να το δούμε από δύο πλευρές. Η πρώτη πλευρά αφορά τους ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, για τους οποίους θεωρώ ότι το νησί μας πρέπει να παραμείνει στην Ιόνιο Περιφέρεια. Σε αυτή την άποψη νομίζω ότι έχουν καταλήξει οι περισσότεροι αιρετοί της Ζακύνθου. Η δεύτερη πλευρά είναι ότι για να παραμείνουμε στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, θα πρέπει να υπάρξει μια βασική προϋπόθεση: Πιστεύω ότι έδρα πρέπει να είναι η Λευκάδα, και όχι η Κέρκυρα, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί πως είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση των υπόλοιπων Ιονίων Νήσων, διότι δεν υπάρχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση. Η Λευκάδα, όμως, είναι πιο προσβάσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτω, σε αυτή τη λύση καταλήγουν οι αιρετοί της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς. Από ΄κει και πέρα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενταχθούμε στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα. Το μόνο καλό που έχει αυτή η λύση, είναι το γεγονός πως η Πάτρα απέχει μόλις 2,5 ώρες από τη Ζάκυνθο. Πιστεύω ότι σε πρώτο πλάνο πρέπει να μπει η λύση της Λευκάδας και, δευτερευόντως, να ασχοληθούμε με τη λύση της Πάτρας” υπογράμμισε η κ. Πυλαρινού.
Σε ό,τι να κάνει με τους Δήμους που θα απομείνουν στο νησί, η κ. Πυλαρινού ανέφερε πως ο “Καλλικράτης” πρέπει να εφαρμοστεί.
“Ακόμη και όταν ήμουν δημοτική σύμβουλος Ζακυνθίων, πάντα υποστήριζα ότι έπρεπε να γίνει διοικητική μεταρρύθμιση. Δεν πρέπει να μας απασχολεί σε τόσο μεγάλο βαθμό το πόσοι Δήμοι θα απομείνουν στη Ζάκυνθο, αλλά το εάν οι νέοι Δήμοι θα είναι ισχυροί. Ο “Καποδίστριας 1” δεν κατάφερε να δημιουργήσει δυνατούς Δήμους και νομίζω πως με αυτό συμφωνούν όλοι. Λέω ναι, λοιπόν, στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, αρκεί να πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα των ΟΤΑ” τόνισε η κ. Πυλαρινού.