Επίσκεψη στον ΧΥΤΑ από κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας, Ανδρέα Ξένο, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι και ώρα 13.30, το μέλος της Θεματικής Επιτροπής Περιβάλλοντος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και υπεύθυνος του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, Χάρης Κωνσταντάκος, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί για το πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ο κ. Κωνσταντάκος θα μείνει δύο ημέρες στο νησί και είναι προσκεκλημένος από την τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα του ΧΥΤΑ και, μάλιστα, πρόκειται να διοργανώνει και μια σχετική ημερίδα στα τέλη Φεβρουαρίου, στην οποία καλεσμένοι θα είναι ειδικοί επιστήμονες.
Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι ο κ. Κωνσταντάκος μετά τη συνάντηση με τον κ. Ξένο, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων, ούτως ώστε να δει από κοντά την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Από ΄κει και πέρα, τα τοπικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζουν ότι στη Ζάκυνθο θα πρέπει να κατασκευαστεί ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ο οποίος εξασφαλίζει τη σύγχρονη επεξεργασία των απορριμμάτων.
Η διοίκηση του Συνδέσμου αναφέρει ότι σε λίγες ημέρες θα έχει στα χέρια της μελέτη από Τεχνική Εταιρεία, η οποία θα γνωστοποιεί τα βήματα που πρέπει να γίνουν από ΄δω και πέρα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των σκουπιδιών.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, μέχρι τώρα, είναι ότι ο υπάρχον ΧΥΤΑ στο Βροντόνερο δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια. Παράλληλα, τα στραγγίδια οδηγούνται στη θάλασσα, μολύνοντας το περιβάλλον, ενώ το τοιχίο έχει καταρρεύσει.
Δυστυχώς, όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τα προβλήματα αυτά. Βεβαίως, αργά ή γρήγορα, οι αιρετοί θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με τον ΧΥΤΑ, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η προδικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.