Σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων στον Σύνδεσμο Ύδρευσης

Τρόπους για να… λειτουργήσει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα την τρέχουσα περίοδο και ταυτόχρονα να προετοιμάσει το έδαφος για το καλοκαίρι που οι ανάγκες αυξάνονται, αναζητά ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αβράμης.
Μέσα στους σχεδιασμούς του, είναι η συνεργασία με το ΙΓΜΕ για την πραγματοποίηση μιας γενικότερης μελέτης, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιά είναι η κατάσταση με τους υδάτινους πόρους και η συνεργασία με εταιρία που ειδικεύεται στον εντοπισμό παράνομων συνδέσεων αλλά και βλαβών στο δίκτυο που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν, προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού προς διάθεση και ταυτόχρονα, να μειωθεί το φαινόμενο της λαθροϋδροληψίας.
Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε, ο κ. Αβράμης συναντήθηκε με τους Δημάρχους προκειμένου να τους αναφέρει ποιά είναι η κατάσταση σήμερα και το κυριότερο, να ζητήσει τη συνδρομή τους, ώστε άμεσα από τα ταμεία των Δήμων, να καλυφθεί μέρος των εξόδων του Οργανισμού.

Άμεσες παρεμβάσεις
“Δεν θέλω μέσα από δικαιολογίες για τα προβλήματα που είναι πολλά και χρονίζοντα, να πάρω πίστωση χρόνου”, σημείωσε με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, επισημαίνοντας:
“Έχουν δρομολογηθεί και πραγματοποιήθηκαν ορισμένες ενέργειες, για μια σειρά πρωτοβουλίες που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά το επόμενο διάστημα. Στόχος μας παραμένει, να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες νερού τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα”.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, με συνεργασία του Συνδέσμου με την ΤΥΔΚ, συντάσσεται μελέτη για τη συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του Οργανισμού, ιδιαίτερα για τις γεωτρήσεις, τις δεξαμενές και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.
Σε πρώτη φάση προβλέπεται καθαρισμός των δεξαμενών και των γεωτρήσεων, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα κατατεθεί πρόταση, ελέγχου του νερού που διαθέτει ο Σύνδεσμος, από το εργαστήριο της ΔΕΥΑΖ.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ταυτόχρονα θα κατατίθενται προτάσεις για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση. Ο κ. Αβράμης, ανέφερε πως ήδη συνεργία του Συνδέσμου καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα αντλιοστάσια, προκειμένου να προχωρήσουν και οι απαραίτητες εργασίες. “Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία εργασία πάνω στους συγκεκριμένους τομείς, με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες, που είναι πολύ περισσότερες, όταν αυξάνουμε την πίεση του νερού”, είπε. Στόχος που έχει τεθεί, είναι η πρόληψη των προβλημάτων παρουσιάζονται στο δίκτυο, με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, εκτός των τοπικών αιρετών αρχόντων, ενημερωμένος για τα προβλήματα είναι και ο Βουλευτής, Δημήτρης Βαρβαρίγος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να εξευρεθούν πόροι, για την υλοποίηση του προγραμματισμού του Οργανισμού.


Δεν ισχύει η παρακράτηση του 50%
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η δύσκολη οικονομική κατάσταση, θέμα για το οποίο έχει ζητηθεί η συνδρομή των Δήμων, προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι (τρεις μήνες απλήρωτοι συν το δώρο των Χριστουγέννων).
Σύμφωνα με τον κ. Αβράμη, υπάρχει θέληση και διάθεση από τον Σύνδεσμο να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους, όσο και από την πλευρά των Δημάρχων να βοηθήσουν. “Μου δείχνουν ότι έχουν κατανόηση, ότι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από να καταβάλουν τις υποχρεώσεις των Δήμων τους, στο Σύνδεσμο”, τόνισε.
Σε σχέση με τις αγωγές που είχαν κατατεθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο, κατά των ΟΤΑ που οφείλουν, ο κ. Αβράμης ανακοίνωσε πως η αρχική απόφαση για καταβολή του 50% των εισπράξεων του κάθε Παρασκευή δεν ισχύει, καθώς αναμένεται έκδοση της οριστικής απόφασης από το αρμόδιο Δικαστήριο.
Από εκεί και πέρα, ακόμη και η τελευταία θα αξιολογηθεί αν θα χρησιμοποιηθεί, καθώς όπως είπε ο ίδιος, στόχος είναι να καταλάβουν όλοι την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος. “Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα καθορίσουμε και τη στάση μας”, υπογράμμισε.

Το δίκτυο
Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται επίσης, επίσκεψη ειδικού κλιμακίου εταιρίας από τη Θεσσαλονίκη, που ασχολείται με τον εντοπισμό βλαβών στο δίκτυο και τις παράνομες συνδέσεις. Πρόκειται για θέμα που “καίει” τον Σύνδεσμο και σύμφωνα με τον κ. Αβράμη, όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα που πρότεινε η συγκεκριμένη εταιρία, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Συγκεκριμένα, ακολουθείται μέθοδος με ειδικούς πομπούς που διοχετεύονται στο δίκτυο, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν, εφόσον ο Οργανισμός γνωρίζει τις νόμιμες συνδέσεις, που βρίσκονται οι παράνομες ή που υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονται.
“Θα εφαρμόσουμε σε κάθε περίπτωση τη νομοθεσία. Ξέρουμε ότι όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη μέθοδος από αρκετές ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα”, είπε.

Έρχεται το ΙΓΜΕ
Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Διοίκησης του Συνδέσμου με στελέχη του ΙΓΜΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στις γεωτρήσεις και ποιά πρέπει να είναι η λειτουργία τους στο μέλλον. “Θα γίνει επισκόπηση τους και θα περιμένουμε τις προτάσεις των ειδικών του ινστιτούτου, προκειμένου να εξετάσουμε ποιές παρεμβάσεις θα κάνουμε. Χρειάζεται εμείς να τρέξουμε, για να αποφύγουμε όποια προβλήματα του υδροφόρου ορίζοντά μας στο μέλλον”, κατέληξε.