“Κόβονται” έργα 700.000 ευρώ στο Δήμο Ζακυνθίων

Με οικονομική κατάρρευση κινδυνεύουν οι Δήμοι της Ζακύνθου, αφού το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές του προς τους ΟΤΑ, όπως είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), από τους οποίους πληρώνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Διονύσης Ακτύπης, έκανε λόγο για οικονομικό αδιέξοδο και γνωστοποίησε ότι θα “κοπούν” έργα 700.000 ευρώ στον μητροπολιτικό Δήμο, αφού η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 30%.
“Περνάμε περίοδο κρίσης. Δυστυχώς, η οικονομία μας καταρρέει και έτσι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των ΟΤΑ. Τα χρήματα για τη ΣΑΤΑ του 2009, μειώθηκαν κατά το 1/3 και έτσι αναγκαζόμαστε να “κόψουμε” έργα ύψους 700.000 ευρώ από το Τεχνικό Πρόγραμμα της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος, η ΣΑΤΑ φαίνεται ότι θα μειωθεί γύρω στο 20%. Παράλληλα, δε δίνονται στην Αυτοδιοίκηση τα 62,5 εκ. ευρώ που είχε υποσχεθεί το κράτος, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ζακυνθίων να μην πάρει τις 121.000 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν σε λειτουργικά έξοδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένουμε 250.000 ευρώ από τα 214 εκ. ευρώ, που θα είναι η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων πόρων. Ωστόσο, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, φοβάμαι μήπως δεν πάρουμε ούτε κι΄ αυτά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μας έχει δώσει ακόμη τα 80 εκ. ευρώ, που αφορούν τον φόρο του ζύθου. Μας τα παρακράτησαν για να εφαρμοστεί το Νομοσχέδιο για τις 20.000 προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, όμως κατάργησαν το Νομοσχέδιο και δεν μας απέδωσαν τα χρήματα που δικαιούμαστε. Όπως γίνεται αντιληπτό, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με τις πληρωμές, λόγω του ότι η Πολιτεία είναι αναξιόπιστη. Τονίζω, πάντως, ότι στο Δήμο Ζακυνθίων δεν υπάρχουν απλήρωτοι εργολάβοι. Πρώτα πέρνουμε τα χρήματα που αντιστοιχούν σε κάθε έργο και ύστερα αναζητούμε τους αναδόχους. Παρόλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε τακτοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2009, κάτι που σημαίνει ότι θα “κοπούν” τα έργα για τα οποία δεν μας έχουν στείλει τα χρήματα. Μερικά από αυτά τα έργα που θα “παγώσουν” είναι η ανάπλαση των παιδικών χαρών (100.000 ευρώ) και η συντήρηση-επισκευή των σχολείων (300.000 ευρώ). Φέτος, θα δώσουμε λιγότερα χρήματα για τα σχολεία. Δεν μας είναι ευχάριστη αυτή η κατάσταση, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Το κράτος θα πρέπει να καταλάβει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να βάζει συνεχώς πλάτη. Απαιτούμε τα χρήματα που μάς οφείλουν” υπογράμμισε ο κ. Ακτύπης.

Αίσιο τέλος για τα πεζοδρόμια του Άμμου
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε και στην κατασκευή των πεζοδρομίων, τα οποία βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου.
“Είναι γεγονός ότι το έργο αυτό κόντεψε να μετατραπεί σε γιοφύρι της Άρτας. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να τελειώσουμε με τις χρονοβόρες διαδικασίες. Όλο αυτό το διάστημα, τα παιδιά αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα λιμνάζοντα νερά, που υπήρχαν έξω από την πόρτα του σχολείου τους. Σε λίγο διάστημα, όμως, η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την κατασκευή, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Παράλληλα, θα υπάρξει δενδροφύτευση, ενώ θα φροντίσουμε και για τον φωτισμό. Στους μελλοντικούς στόχους μας, είναι να παρέμβουμε και στην πλατεία της περιοχής, η οποία είναι κατεστραμμένη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και γι΄ αυτό, όμως υπενθυμίζω ότι υπάρχει τεράστια οικονομική κρίση και έτσι όλα τα σχέδιά μας βρίσκονται στον αέρα” σημείωσε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων.