Ανέδειξαν τα προβλήματα! Βρήκαν λύσεις για τα Ιόνια Νησιά;

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Νομαρχιών Κερκύρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας,και Λέσβου, πραγματοποιήθηκε, προχθές η διημερίδα με θέμα “Ανάδειξη προβλημάτων του νησιωτικού χώρου που απασχολούν τα Ιόνια νησιά και προτεινόμενες λύσεις”. Η Νομαρχία του νησιού μας δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω απαγορευτικού στα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε, η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Σταύρος Αρναουτάκης. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, περιλάμβανε χαιρετισμούς των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των Νομαρχιών και των Κομμάτων.
Χαιρέτησαν ο Υφυπουργός, κ. Αρναουτάκης, ο οποίος έκανε δυο σημαντικές εξαγγελίες, την απλοποίηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας για την κατάθεση προτάσεων στο ΕΣΠΑ καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης πλοίων μέσω αυτού του προγράμματος.
Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος, ο Νομάρχης Κεφαληνίας και Ιθάκης, Διονύσης Γεωργάτος, ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο Νομάρχης Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Ευθύμιος Σόκος, ο Μάρκος Κοτσιλίνης εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ, ο Διονύσης Λευκαδίτης και ο Δημήτρης Μαντζουράτος ως εκπρόσωποι των Κομμάτων της ΝΔ και του ΚΚΕ, αντίστοιχα.
Παραβρέθηκαν, ο Νομάρχης Ζακύνθου, Δ. Γάσπαρος, συνοδευόμενος απο τον Ειδικό Σύμβουλο για αναπτυξιακά Προγράμματα, Διονύση Ραλλάτο, ο οποίος συμμετέχει στην Ειδική τριμελή Τεχνική Επιτροπή, ο αντινομάρχης της Λευκάδας, κ. Αραβανής, η αντινομάρχης, Μήνα Γαβριελάτου, ο Πρόεδρος του Ν.Σ, Ν. Βαλλιανάτος, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και Νομαρχιακός Σύμβουλος, Δημήτρης Σπανός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Γ. Τσιλιμιδός, η Δήμαρχος Παλικής, Νόπη Αλεξανδροπούλου, ο Δήμαρχος Ιθάκης, Γ. Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ-ΚΙ και Δήμαρχος Πυλάρου, Μ. Κοτσιλίνης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σάμης, Π. Δρακουλώγκονας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λειβαθούς, Β. Ευαγγελάτος, ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου, Π. Κοψαχείλης, ο Λιμενάχης, Αντώνης Μάζης. Της σύσκεψης προήδρευσε ο Αντινομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Θόδωρος Γαλιατσάτος
Το ευρύ φάσμα των εισηγήσεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν, είχαν την φιλοδοξία να καλύψουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος και ιδιαίτερα τα Ιόνια Νησιά, προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης.
Το συνέδριο που είχε ως εξειδικευμένο θέμα την “ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τα Ιόνια Νησιά και προτεινόμενες λύσεις”, περιέλαβε στην ατζέντα του θέματα όπως:
• Τα διασυνοριακά προγράμματα, το ΕΣΠΑ, τα ΟΠΑΑΧ, το Leader+.
• Οι υπηρεσίες υγείας στα Ιόνια Νησιά.
• Οι χρήσεις γης στο νησιωτικό χώρο.
• Η διαχείριση των αποβλήτων, το περιφερειακό πρόγραμμα για τα στερεά απορρίμματα στα Ιόνια Νησιά.
• Η νησιωτικότητα, η συνοχή και οι συγκοινωνίες (οι υποδομές και τα μέσα, το μεταφορικό ισοδύναμο).
• Τα αιολικά πάρκα.
• Η Ιόνια Οδός και οι κάθετοι σε αυτήν άξονες.
• Οι προστατευόμενες περιοχές και οι φορείς διαχείρισης.
• Οι μικρές επιχειρήσεις στο νησιωτικό χώρο.
• Τουρισμός και πολιτισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή αποτέλεσε συνέχεια ουσιαστικά του συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο στη Μυτιλήνη και έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Νησιών της ΕΝΑΕ, Νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή.
Εξόχως σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις που αφορούσαν τις μεταφορές, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε μικρά νησιά, την ιόνια Οδό και το Δυτικό Άξονα, την επιχειρηματικότητα και τις εναλλακτικές πολιτικές ανάπτυξης.
Από το “μικροσκόπιο” των προσεγγίσεων δεν έλλειπε το δίλημμα εάν ο τουρισμός αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο, ενω σημαντικοί αναδείχθηκαν οι άξονες του περιβάλλοντος, της υγείας και του πολιτισμού.