Σε σύγκρουση οι Δήμαρχοι με την Κυβέρνηση

Πολλά επεισόδια φαίνεται ότι θα έχει το σήριαλ του “Καλλικράτη”, μιας και οι Δήμαρχοι όλης της χώρας φαίνονται αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις αρχικές τους τοποθετήσεις, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δήμαρχος Λαγανά, Διονύσης Κομιώτης, ήταν ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), επισημαίνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν γίνεται κάτω από σωστές προϋποθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει στους Δήμους τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του Ιανουαρίου, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να βρει 4,5 δις ευρώ για να κάνει την διοικητική μεταρρύθμιση;
Ο κ. Κομιώτης τόνισε ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης είναι πρόχειρες και πρόσθεσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων (ακόμη και εκείνοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ), δεν θέλουν την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.
“Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, παρουσιάσαμε συγκεκριμένα επιχειρήματα, τα οποία κατέδειξαν τις λανθασμένες κινήσεις της Κυβέρνησης. Η μεταρρύθμιση που προωθείται, δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να “φορτώσει” στους νέους Δήμους τους φορομπηχτικούς μηχανισμούς του κράτους, ούτως ώστε η κεντρική εξουσία να μην ασχολείται με τους κοινωνικούς κραδασμούς, που θα επιφέρουν οι νέοι φόροι. Από την άλλη, όταν υπάρχει ένας μόνο Δήμος, σημαίνει ότι ο Δήμαρχος θα λειτουργεί ως μονάρχης. Θεωρώ πως αυτό δεν συμβαδίζει με την δημοκρατία. Αν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν μας δώσουν 550 εκ. ευρώ, χρήματα που αφορούν παρακρατηθέντες πόρους, τότε οι Δήμαρχοι δεν πρόκειται να πάμε σε κανέναν διάλογο. Παράλληλα, θα πρέπει να μας γνωστοποιήσουν άμεσα τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνουν οι συνενώσεις, καθώς και το ποιά θα είναι τα χωροταξικά κριτήρια. Δεν επιτρέπεται σε περιοχές με 40 κατοίκους να γίνεται ένας Δήμος και να συμβαίνει το ίδιο και στη Ζάκυνθο, η οποία έχει 50.000 κατοίκους, ενώ δέχεται και χιλιάδες ξένους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι” τόνισε ο κ. Κομιώτης.