Με τις ψήφους και της πλειοψηφίας του Δ. Ζακυνθίων πρόεδρος ο Π. Αβράμης

Με την αναμενόμενη εκλογή του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας του Δήμου Ζακυνθίων, Παναγιώτη Αβράμη, στη θέση του προέδρου, εφόσον δεν υπήρχε και άλλη υποψηφιότητα, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Σύνδεσμο Ύδρευσης.
Το στοιχείο που “ξεχώρισε”, ήταν η στήριξη που έδειξε στον κ. Αβράμη, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Μητροπολιτικού Δήμου, αφού ο ίδιος εκλέχτηκε με 12 ψήφους από τους 17 συνολικά, έναντι 4 λευκών και 1 άκυρου. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ των συμβούλων, φάνηκε και στην εκλογή του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου εκλέχτηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας του ίδιου ΟΤΑ, Γιώργος Ζήβας, με 9 ψήφους, έναντι 5 του Γιώργου Μυλωνά, με τον οποίο βρίσκονται στον ίδιο συνδυασμό και 3 λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων.
Μπορεί βεβαίως για την συγκεκριμένη ψηφοφορία, ο κ. Ζήβας να μην έλαβε το αντίστοιχο ποσοστό του κ. Αβράμη, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η δική του ψήφος μαζί με τις άλλες 8 από τους Δήμους Αρκαδίων (2), Αλυκών (2), Αρτεμισίων (2), μειοψηφίας Λαγανά (1) και Ζακυνθίων (μειοψηφίας 1), ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά, έναντι των 5 της πλειοψηφίας του Ζακυνθίων που υποστήριξαν τον κ. Μυλανά και των 3 λευκών και άκυρων από την πλευρά της πλειοψηφίας του Λαγανά (2) και του εκπροσώπου του Δ. Ελατίων (1).
Από εξαρχής φάνηκε πάντως, ότι καμία από τις δύο ψηφοφορίες δεν θα ήταν “ντέρμπι”, έτσι όπως παλαιότερα συνέβαινε, αφού ήταν δεδομένη η άρνηση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας του Λαγανά να στηρίξουν οποιονδήποτε υποψήφιο (γνωστές οι κόντρες τόσο με τον Δ. Ζακυνθίων, όσο και με τον κ. Αβράμη), αλλά και η πρόθεση του “αντιπολιτευόμενου” στον απερχόμενο πρόεδρο, Διονύση Κομιώτη, “μπλοκ”, να εκλέξει τον δικό του υποψήφιο.

“Δεν θα συνδεθούν οι 8 γεωτρήσεις στο Κερί”
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Αβράμης σημείωσε πως δεν αναζητά καμία δικαιολογία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος για την επίλυση των προβλημάτων του Οργανισμού. Ζήτησε από όλους τους αιρετούς του νησιού να “σκύψουν” πάνω από τα προβλήματα, λέγοντας πως θα ζητήσει από όλους συνεργασία και συναίνεση χωρίς προαπαιτούμενα, με σκοπό να προωθηθούν λύσεις.
“Επιζητώ και θέλω τη συνεργασία όλων των συμβούλων, των εργαζομένων στο Σύνδεσμο, των Δημάρχων. Δεν είναι δικό μου θέμα μόνο τα προβλήματα. Αφορούν οι λύσεις όλη τη Ζάκυνθο και εκεί πάνω χρειάζεται συνεργασία. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στα νούμερα των εκλογών. Σημασία έχει να υπάρξει συνεργασία, κάτι που το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε. Τα προηγούμενα χρόνια όμως υπήρξε και ορισμένα ζητήματα, είχαν μπει σε τροχιά επίλυσης”, τόνισε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η σύνδεση των 8 γεωτρήσεων του Κερίου -θέμα με το οποίο είχε δημιουργηθεί έντονη κόντρα με τον παραιτηθέντα πρόεδρο- είναι αδύνατη, με βάση και έγγραφο του ΙΓΜΕ που κάνει λόγο σε προβλήματα που δημιουργεί αυτή η ενέργεια στον υδροφόρο ορίζοντα.
“Θα δούμε σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και το ΙΓΜΕ, ποιες θα πρέπει να είναι οι λύσεις για το νερό. Όμως, αυτές οι γεωτρήσεις, σε καμία περίπτωση με βάση και την αναφορά του ΙΓΜΕ, δεν πρέπει να συνδεθούν και δεν θα συνδεθούν”, επεσήμανε, προσθέτοντας πως η συναίνεση θα επιτευχθεί μέσα από διάλογο.
Κάλεσε τους Δήμους, να σταθούν στο πλευρό του Συνδέσμου, λέγοντας πως πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο τους, αναφέροντας δε, πως ανοίγει μια νέα σελίδα. Θεώρησε δε, δεδομένη τη συνεργασία των ΟΤΑ, χωρίς να αναφερθεί σε ποιές λύσεις θα στραφεί, αν οι τελευταίοι συνεχίσουν να έχουν την ίδια “συμπεριφορά” με αυτή που ακολουθούν ως σήμερα.


“Χρειάζεται συνεργασία”
Σύμφωνος να μην συνδεθούν οι 8 γεωτρήσεις του Κερίου με το δίκτυο, εμφανίστηκε και ο κ. Ζήβας, ως νέο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου, λέγοντας ότι κατ’ αρχήν πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Στάθηκε και ο ίδιος στην εκτίμηση του ΙΓΜΕ, προσθέτοντας πως ασπάζεται τις θέσεις του νέου προέδρου. Επίσης, για την αντικατάσταση του αγωγού από το Νταμάρι Τσίπου ως τη Μπόχαλη, είπε ότι “έχει βγει η μελέτη και θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει μέσα στο πρόγραμμα “Θησέας” και συνεχίζοντας, δήλωσε: “Το νερό θέλει συναίνεση και συνεργασία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και τριβής. Είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η παρουσία όλων σήμερα (σ.σ. χθες), δείχνει πως το αντιλαμβανόμαστε”.
Τα δικά του προβλήματα στον κ. Αβράμη, έθεσε εκ μέρους των εργαζομένων στο Σύνδεσμο, ο εκπρόσωπός τους, Ν. Μουζάκης. Ο ίδιος έκανε λόγο για κατάντια, από το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του Συνδέσμου έχουν μείνει απλήρωτοι για μήνες (3 και το δώρο οι μόνιμοι, από 8 ως 10 αυτοί με τις συμβάσεις έργου). Ζήτησε επιπλέον, άμεση παρέμβαση για επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και βοήθεια από το σύνολο της Τ.Α.