Τα “σπάνε” ΚΕΔΚΕ και Κυβέρνηση για τους παρακρατηθέντες πόρους

Στ΄ άκρα φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) με την Κυβέρνηση, αφού η διοικητική μεταρρύθμιση με την ονομασία “Καλλικράτης”, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αυτοδιοίκησης.
Χθες, ολοκληρώθηκε το τριήμερο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.
Μιλώντας στην “Ημέρα”, ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), Διονύσης Ακτύπης, ανέφερε ότι η ΚΕΔΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανέναν διάλογο για τον “Καλλικράτη”, εφόσον η Κυβέρνηση δε δώσει άμεσα 550 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία αφορούν παρακρατηθέντες πόρους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το κράτος, δεν είναι δυνατόν να δώσει, και μάλιστα άμεσα, αυτό το μεγάλο ποσό στους Δήμους όλης της χώρας, ωστόσο τα χρήματα που ζητούν οι Δήμαρχοι είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα χρειαστούν για να εφαρμοστεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση (4,5 δις ευρώ!).
“Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να μην κάνει κανέναν διάλογο με την κυβέρνηση, εάν αυτή δεν μας δώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το ποσό των 550 εκ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε παρακρατηθέντες πόρους. Δηλαδή, πρόκειται για χρήματα που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν ζητούμε επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την απόδοση των χρημάτων σε εμάς, επομένως αν δεν κάνει πράξη την υπόσχεσή της, τότε δεν θα πάμε σε κάνεναν διάλογο. Εξάλλου, ποιό το νόημα της συζήτησης για τον “Καλλικράτη”, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει ούτε τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) του Ιανουαρίου;” υπογράμμισε ο κ. Ακτύπης.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ζακυνθίων, τόνισε πως η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόσληψη 20.000 εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και, μάλιστα, για να το κάνει αυτό πήρε από τους Δήμους χρήματα, που είχαν να κάνουν με διάφορους φόρους, όπως είναι αυτός του ζύθου.
“Μας κράτησαν λεφτά για να κάνουν προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, όμως δεν πρόκειται να εγκρίνουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή, από τη μια μας πήραν τα χρήματα και από την άλλη αφήνουν τους Δήμους χωρίς προσωπικό. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη και θεωρώ πως το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων είναι ορατό” ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ.
Ο κ. Ακτύπης συμπλήρωσε πως αν η κυβέρνηση δεν γνωστοποιήσει άμεσα και τα χωροταξικά κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις των Δήμων, τότε η ΚΕΔΚΕ θα προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, ούτως ώστε να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.
Απ΄ όσα αναφέρθηκαν, πάντως, στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, όλα δείχνουν πως στη Ζάκυνθο θα απομείνει ένας μόνο Δήμος, ενώ υπάρχει περίπτωση οι Δήμοι ανά την Ελλάδα να είναι πολύ λιγότεροι από τους 370, που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση.