Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομία από την Δ. Μαλαπέτσα

Παρέμβαση στο θέμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, έκανε, με δηλώσεις της στην “Ημέρα”, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Ζάκυνθο, κ. Διονυσία Μαλαπέτσα, η οποία υπογράμμισε πως το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση ανατρέπει τον προϋπολογισμό του 2010.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως υπάρχουν θετικά μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όμως αναφέρθηκε και σε ορισμένες αδυναμίες.
“Μετά από περιπλανήσεις και επικοινωνιακά παιγνίδια τριών μηνών οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα των υπαρκτών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, έστω και μετά από υπαγόρευση των Βρυξελλών. Το οικονομικό επιτελείο της παρακολουθεί τη λογιστική διάσταση του ελλείμματος και του χρέους της χώρας, χρέους που είναι συνυπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και σήμερα. Προσπαθούν με λογιστική οπτική να μειώσουν τα ελλείμματα, θεωρώντας ισοδύναμους τρόπους την αύξηση των φόρων για την είσπραξη χρημάτων και τη μείωση των δαπανών. Η Οικονομική επιστήμη γνωρίζει πως οι δύο αυτοί τρόποι, η αύξηση φόρων ή η μείωση δαπανών, δεν είναι ισοδύναμοι. Γνωρίζει πως έχουν διαφορετική οικονομική συμπεριφορά. Πως όταν μειώνεις μια δαπάνη, η συνολική ζήτηση επηρεάζεται πολύ λιγότερο από όταν μειώνεις μια άλλη. Και πως όταν αυξάνεις κάποιους φορολογικούς συντελεστές μπορεί να καταλήξεις με πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα .
Γιατί με αυτούς τους τρόπους θα μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα ανεβαίνουν τα επιτόκια λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας, θα υπάρξουν λουκέτα στην αγορά με μείωση και συρρίκνωση του τζίρου και τέλος θα διογκώνεται η ανεργία.
Όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το σημαδεύουν δύο «ύφαλοι», δύο διαφορετικές σχολές που η μία αναιρεί την άλλη. Από τη μια ο κ.Παπακωνσταντίνου και από την άλλη η κ.Κατσέλη, όπου κάθε πρόταση του ενός πέφτει στον ύφαλο του δεύτερου, με αποτέλεσμα το «καράβι» οικονομία διαρκώς να βουλιάζει. Πολιτική σημαίνει τόλμη και ευθύνη.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει επιτέλους να αποδείξει ότι είναι Κυβέρνηση. Να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα του τόπου, όχι λύσεις για τα εσωτερικά διλήμματα διγλωσσίας που αντιμετωπίζει.
Η κρίση είναι «εδώ και τώρα» και απαιτεί αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων. Πρώτα απ΄όλα απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τη στρατηγική που εκτενώς παρουσίασε από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Αντώνης Σαμαράς, με έμφαση στο τρίπτυχο: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η πρόταση του κ.Σαμαρά αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, καθώς συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα με την ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη για να μην πνιγούν τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Ν.Δ., με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, θα συμβάλλει με τρόπο παραγωγικό. Θα παρακολουθεί την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους του σχεδίου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2013, γιατί θεωρεί ότι η αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές” υπογράμμισε η κ. Μαλαπέτσα.