Επιμένουν στον ορεινό Δήμο στα Ελάτια

Κάλεσμα στη Δημοτική Αρχή Ελατίων να “ανοίξει το διάλογο” με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του ορεινού όγκου, ακόμη και με αυτά του Δήμου Αρτεμισίων σε συνεργασία με τον τελευταίο, με σκοπό τη δημιουργία ενός ορεινού Δήμου για το νησί στα πλαίσια του “Καλλικράτη”, απεύθυνε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ελατίων, Νίκος Ακτύπης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε “πολύ σημαντική μεταρρύθμιση” την αλλαγή που προωθεί η Κυβέρνηση στον διοικητικό χάρτη της χώρας, λέγοντας ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τους Δήμους, αλλά και τις Νομαρχίες, καθώς και τις Περιφέρειες. Στάθηκε στις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ελάτιων, λέγοντας ότι είναι αναγκαιότητα να στοιχειοθετηθεί η πρόταση για τον ορεινό Δήμο. Προσδιόρισε, δε, και τα όρια που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος ΟΤΑ, στο σύνολο των χωριών που άνηκαν παλαιότερα στο Σύνδεσμο Ορεινών Κοινοτήτων.
“Τα προβλήματα της ορεινής Ζακύνθου είναι πολύ πιο διαφορετικά, από το υπόλοιπο νησί. Ακόμη και στον “Καλλικράτη”, προβλέπονται διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή την μεταρρύθμισης για τις ορεινές περιοχές. Εκείνο που πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε, είναι να διεκδικήσουμε, να καταθέσουμε προτάσεις στο διάλογο που ανοίγει το Υπουργείο Εσωτερικών. Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή χρειάζεται άμεσα να συγκαλέσει τους τοπικούς φορείς όλων των περιοχών του Δήμου μας, ενημερώνοντας για το τι ακριβώς προβλέπει η νέα μεταρρύθμιση. Μόλις θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, θα μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένη πρόταση”, σημείωσε ο κ. Ακτύπης.
Όπως ανέφερε, ανάλογη προσπάθεια πρέπει να γίνει για τα ορεινά διαμερίσματα του Δ. Αρτεμισίων, προκειμένου να συμμετέχουν στο διάλογο, σε συνεννόηση και συνεργασία με την εκεί Δημοτική Αρχή.
“Χρειάζεται επιμονή από αυτούς που είναι σε άμεση συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία. Πρωτεργάτες στην προσπάθεια πρέπει να είναι ο Δήμαρχος, η πλειοψηφία , συνολικά ο Δήμος, προκειμένου να δημιουργηθεί ο ορεινός ΟΤΑ. Νομίζω ότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο”, τόνισε.
Αναφερόμενος στα σενάρια για τη δημιουργία Δήμων-νησιών, εξήγησε πως δεν θα πρέπει να ταυτίζονται οι ανάγκες του Ιονίου με του Αιγαίου. Είπε ότι τα νησιά της Ελλάδας δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στο σύνολό τους, επισημαίνοντας πως έχουν διαφορετική έκταση και πληθυσμό. Ο πρώην Δήμαρχος έκανε λόγο για διαφορετικές ανάγκες σε κάθε περιοχή, για την ικανοποίηση των οποίων, το κείμενο του “Καλλικράτη” έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Απαντώντας και στο δικό του μέλλον στην Αυτοδιοίκηση, στην περίπτωση που τελικά δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των τοπικών φορέων, ο κ. Ακτύπης σημείωσε πως ο καθένας κρίνεται όχι μόνο από τις προθέσεις του αλλά και την προσφορά του.
“Για εμένα, τα πρόσωπα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου. Αν κανείς κοιτάξει την προσφορά του καθενός και την κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο σε σχέση με άλλες περιοχές, φαίνεται ότι ο νομός υπολείπεται κατά πολύ των υπολοίπων”, υπογράμμισε, καλώντας όλους να συμμετέχουν στις διαδικασίες “αν σκέφτονται σοβαρά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου”.
Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για προχθές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του “Καλλικράτη” αλλά και της οφειλής προς εργαζόμενη του Δήμου από την εποχή των κοινοτήτων δεν πραγματοποιήθηκε, με ευθύνη όπως είπε ο κ. Ακτύπης, της πλειοψηφίας. Αν και πρότεινε η αποπληρωμή της εργαζόμενης να μην πραγματοποιηθεί από τους πόρους του Δήμου, κατηγόρησε τον πρόεδρο του σώματος ότι κατακρίνει τη μειοψηφία σε περιπτώσεις που αυτή δεν παρίσταται στις συνεδριάσεις, ωστόσο, δεν κάνει καμία αναφορά για την κατάσταση που δημιουργείται από τις απουσίες της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μειοψηφίας τέλος, στην τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση, το “παρών” από το συνδυασμό του έδωσαν οι τρεις από τους πέντε συμβούλους, ενώ από την πλειοψηφία ήταν οι τρεις από τους οχτώ.