Α. Λαδικός: “Πρόχειρο το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης”

Οι αλλαγές στο διοικητικό και δομικό χάρτη της χώρας ή κοινώς το σχέδιο “Καλλικράτης”, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων, που συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, όπου επί τάπητος έχει τεθεί το ίδιο θέμα.
Από τη Ζάκυνθο θα συμμετέχει ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας του Δήμου Ζακυνθίων και αντιπρόεδρος του φορέα, Άκης Λαδικός, ενώ τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση, θα είναι το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και οι εξελίξεις σε σχέση με τη λειτουργία του Οργάνου.
Σύμφωνα με τον κ. Λαδικό, το αρχικό κείμενο του “Καλλικράτη” που έχει τεθεί υπό διαβούλευση, δεν περιέχει ιδιαίτερες αναφορές για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτά, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, “πολύ μεγάλο ζήτημα”.
Στάθηκε στην αναγκαιότητα να αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας πως “πρέπει να υπάρχουν ιδιαιτερότητες για τα νησιά, έτσι όπως αυτές περιγράφονται και στο Σύνταγμα της Ελλάδας”, ενώ εκθέτοντας την άποψή του τόνισε:
“Εάν θέλουμε το καινούργιο τοπίο της Δημόσιας Διοίκησης της Αυτοδιοίκησης να είναι Παρθενώνας, θα πρέπει το σχέδιο “Καλλικράτης” να δουλευτεί ξανά από την Αρχή και να μην είναι τόσο πρόχειρο”.
Επεσήμανε την αναγκαιότητα να εξεταστούν όλες οι ιδιαιτερότητες των νησιών σε περίπτωση που προωθηθεί το “σπάσιμο” των Περιφερειών από όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Δικαιολογώντας τα λεγόμενά του, υποστήριξε πως στις έως και σήμερα αναφορές, γίνεται λόγος για 13 Περιφέρειες από τις οποίες οι 2 θα είναι μητροπολιτικές, συνεπώς απομένουν 11 που ενδεχομένως θα έχουν και διαφορετικά όρια.
“Είναι ανάγκη το τελικό κείμενο να αλλάξει. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν έχει καμία ιδεολογία. Όπως ανέφερε ένας συνάδελφος, είτε ο Παυλόπουλος το κατέθετε, είτε ο Ραγκούσης, όπως και έγινε, είναι το ένα και το αυτό πράγμα. Βεβαίως, το κείμενο έχει ήδη έχει μπει σε διαβούλευση, ωστόσο, θα πρέπει και οι κατέχοντες να έχουν αυτιά για να ακούνε”, είπε.
Παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις εκλογές για τους νέους βαθμούς αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ως σήμερα το σύστημα, είναι “δημαρχοκεντρικό”.