Δεν “λογαριάζουν” καρέκλες αιρετών στο ΠΑΣΟΚ

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, επονομαζόμενη και ως «Καλλικράτη», εξέφρασαν τα στελέχη του κόμματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή, για τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών, από την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Βουλευτές Ζακύνθου και Ηλείας, Δημήτρης Βαρβαρίγος και Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, από κοινού με τον γραμματέα της Ν.Ε., Διονύση Κορφιάτη, μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στις προωθούμενες από την Κυβέρνηση, αλλαγές, μεταξύ των οποίων και στη δομή του Κράτους, θέμα που έχει απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα και τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, επρόκειτο να συζητηθεί και στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τη συνέντευξη, στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλατίνο».
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Δημητροπυλόπουλος υποστήριξε ότι ο «Καλλικράτης» θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, εφόσον δεν θα ενισχύεται το «Αθηνοκεντρικό Κράτος». Επεσήμανε, πως «η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να λογίζεται ως άθροισμα μικρών διοικητικών φορέων», αλλά να αποτελεί «μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με αυτοδιοικητική δομή, που θα εφαρμόσει πολιτικές προς το συμφέρον της κοινωνίας».
Είπε πως το τελικό σχέδιο, όπως και ο αριθμός των Δήμων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, έδωσε όμως ορισμένα βασικά στοιχεία όπως:
-Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με 13 Περιφέρειες όπως και σήμερα και 7 κρατικές περιφέρειες, που θα διατηρούν αρμοδιότητες του Κράτους.
-Αιρετός περιφερειάρχης και περιφερειακά συμβούλια με «θεματικούς» και «τοπικούς» αντι-περιφερειάρχες.
-Λιγότεροι και μεγαλύτεροι Δήμοι, ενισχυμένοι να υλοποιούν τα σχέδιά τους, με αναβαθμισμένα Δημοτικά Συμβούλια.
Ανακοίνωσε δε, πως θα υπάρχει «κάρτα πολίτη» για κάθε έναν κάτοικο, προκειμένου να εξυπηρετείται από ηλεκτρονικά μηχανήματα και τη συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι». Σημείωσε παράλληλα, πως με τη συγκεκριμένη διαδικασία το κράτος θα έρθει πιο κοντά στον πολίτη και αντίστροφα.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, ακόμη και από μερίδα αιρετών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημητρουλόπουλος, δήλωσε ότι «στο μείζον, που είναι η διοικητική αλλαγή, συμφωνούμε όλοι». Αν και τόνισε πως το σχέδιο είναι υπό διαμόρφωση ξεκαθάρισε, προς κάθε κατεύθυνση, πως αυτό θα προχωρήσει και δεν τίθεται ζήτημα διατήρησης ορισμένων καρεκλών ή άλλων θέσεων.
«Μπορεί να «τσακωθούμε» και με ορισμένους Δήμαρχους ή Νομάρχες, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό», σχολίασε, ενώ σχετικά με τους πόρους για τη λειτουργία της νέας Τ.Α., ανακοίνωσε πως «θα προχωρήσει και οι οικονομική θεσμοθέτηση, ενώ οι όροι μπορούν να είναι ακόμη καλύτεροι μετά από μία πενταετία».
Ο κ. Βαρβαρίγος, δήλωσε πως η νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελούσε ένα από τα πέντε βασικότερα σημεία, του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. «Μην μας απασχολεί η διαδικασία που θα προχωρήσουμε. Στο τέλος όλοι θα συμφωνήσουμε και θα την ψηφίσουμε. Είναι αλλαγή αποδεκτή από όλη την Ελλάδα», είπε.
Για συντριπτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, που δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις, μίλησε ο κ. Κορφιάτης, αναφέροντας ότι και οι εκπρόσωποι των Ν.Ε. από όλη τη χώρα, σε πρόσφατη συνάντησή τους με τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς, συμφώνησαν στις προωθούμενες αλλαγές, παρά ορισμένες παρατηρήσεις.