Απολογισμός 100μέρου από το ΠΑΣΟΚ μαζί με νέα μέτρα

Εκδήλωση για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να εκφραστεί η αποφασιστικότητα εφαρμογής των νέων μέτρων που προετοιμάζονται, πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλατίνο», η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος.
Ως κεντρικός ομιλητής, κλήθηκε ο Βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, ενώ ο τελευταίος, στελεχωμένος από τον τοπικό Βουλευτή, Δημήτρη Βαρβαρίγο και τον γραμματέα της Ν.Ε., Διονύση Κορφιάτη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Τον «παρών» έδωσαν και αρκετά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων μέλη της Ν.Ε., ο Δήμαρχος Αρκαδίων, Στέλιος Μποζίκης, καθώς και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Βολές στη ΝΔ
Κάνοντας την εισήγηση, ο κ. Δημητρουλόπουλος, επιτέθηκε στην προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε «χάος στο Κράτος» και στην «ελληνική οικονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο «κάθε Έλληνας συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» υπογραμμίζοντας πως «η απελθούσα Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα μόνο στην αδιαφάνεια, στον παλαιοκομματισμό και τη μετατροπή του Κράτους σε κομματικό».
Σε αντιπαράθεση με τη σημερινή Κυβέρνηση, σημείωσε πως κεντρικός άξονάς της είναι «πρώτα ο πολίτης», λέγοντας πως το «Κράτος δεν θα είναι λάφυρο συμφερόντων».

«Δίκαιη αναδιανομή»
Στα «έργα» της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη δημιουργία τριών νέων Υπουργείων (Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος), στη δημοσίευση των νομοσχεδίων και των αποφάσεων στο διαδίκτυο, τονίζοντας μάλιστα πως το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί σε επίπεδο Δήμων και Νομαρχιών «προκειμένου ο πολίτης να γνωρίζει που πάει το δημόσιο χρήμα».
Στάθηκε στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εκτιμώντας ότι με αυτό «δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες πολίτες να προσληφθούν». Ωστόσο, απόφυγε να εξηγήσει ποιος νομοθέτησε ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως τα “stage” (οι οποίες εφαρμόστηκαν και επεκτάθηκαν και από την προηγούμενη Κυβέρνηση), και στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε όλη τη χώρα και τοπικά, περιορίζοντας την αναφορά ότι «επί ΝΔ 2.500 νέοι είχαν προσληφθεί με ρουσφετολογικό τρόπο».
Τόνισε πως μέσα στον Οκτώβριο ψηφίστηκε το επίδομα για τους οικονομικά ασθενέστερους με 1 δις ευρώ που κρατήθηκαν από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα είπε, πως πρόσφατα εγκρίθηκε νέο νομοσχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τόνωση της αγοράς.
Υπό αυτές τις εξαγγελίες έκανε λόγο για «δίκαιη Κυβέρνηση που αναδιανέμει σωστά», επισημαίνοντας ότι μπορεί ο προϋπολογισμός να ακολουθεί συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική για μείωση του ελείματος όμως δίνει νέο στίγμα με την αύξηση των δαπανών 1 δις ευρώ για την Παιδεία, τον προγραμματισμό 3.000 προσλήψεων για την Υγεία και την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες από 7% σε 11%.
«Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό που του έκρυβε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τα ελείματα φτάνουν το 12,7%», υποστήριξε. Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Ε.Ε. δήλωσε πως «δεν είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Δίνει ανάπτυξη στον τόπο». Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν δημοσιοποίησε το δικό της Σύμφωνο, με αποτέλεσμα «κανείς να μην γνωρίζει τι αυτό περιλάμβανε».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρουλόπουλο, μέσα στην επόμενη τριετία στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν καλύτεροι όροι, προκειμένου «να δικαιωθεί ο ελληνικός λαός».

«Κάθε πολίτης να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί»
Για αναξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, μίλησε ο κ. Βαρβαρίγος, επισημαίνοντας πως «πρέπει να κατακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας». Τόνισε, αρκετές φορές, ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στην οποία «πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες, στο βαθμό που τους αναλογεί», και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως από τη φορολόγηση των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων προέκυψε το επίδομα αλληλεγγύης, αν και όπως επεσήμανε «δεν θα λυθεί το πρόβλημα με 300 ή 400 ευρώ».
Επιπλέον, στάθηκε την αναγκαιότητα να «ενισχυθούν οι παραγωγικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις» για ενίσχυση της αγοράς και αντιμετώπιση της ανεργίας. Μεταξύ των πρώτων μέτρων, ανέφερε αυτά για τον Τειρεσία, την αύξηση των 30€ στις αγροτικές συντάξεις με πρόσθεση άλλων 20€ από τον Ιούλιο, αναφέροντας πως σταδιακά θα ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βαρβαρίγος, δήλωσε πως «πρέπει ο κάθε πολίτης από μόνος του να αναλάβει το ελάχιστο βάρος που έχει», διαφορετικά «το κόστος για την κοινωνία μας θα είναι τεράστιο».
«Να βάλουν πλάτη» και από τα ΜΜΕ, ζήτησε ο κ. Κορφιάτης, εξηγώντας τέλος, πως είναι δεκτή η κριτική όμως χρειάζεται να ληφθεί υπ’ όψη η δύσκολη κατάσταση της χώρας.