Βροντερό “όχι” της ΤΕΔΚ στη διοικητική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης

Κατηγορηματικά αντίθετοι με την διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (“Καλλικράτης”), εμφανίστηκαν οι αιρετοί του νησιού μας (πλην του Δημάρχου Αρκαδίων, Στέλιου Μποζίκη) στη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στην αίθουσα του κινηματογράφου “ΦΩΣΚΟΛΟΣ”.
Η αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών του νησιού μας, ήταν αναμενόμενη, αφού όλο αυτό το διάστημα δεν ήθελαν ούτε να ακούν πως στη Ζάκυνθο θα μείνει ένας μόνο Δήμος. Εξάλλου, οι Δήμαρχοι Ζακυνθίων, Λαγανά, Αλυκών, Αρτεμισίων και Ελατίων, έχουν καταλήξει σε κοινή επιστολή, στην οποία αναφέρουν ότι θα είναι καταστροφική ενέργεια η δημιουργία ενός ΟΤΑ στο νησί.
Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις στους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται πως η Κυβέρνηση έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της, μιας και υποστηρίζει πως αν μειωθούν οι Δήμοι ανά την Ελλάδα, τότε το κράτος θα ανακάμψει οικονομικά.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν αποσαφηνίζει ούτε από ποιούς πόρους θα χρηματοδοτούνται οι νέοι Δήμοι, ούτε καθορίζει τα γεωγραφικά κριτήρια, κάτω από τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις.
Υποστηρικτής του ενός Δήμου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Αρκαδίων, Στέλιος Μποζίκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε διαχωρίσει τη θέση του από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, επισημαίνοντας ότι για να λυθούν σημαντικά προβλήματα της Ζακύνθου, όπως είναι ο ΧΥΤΑ και η ύδρευση, θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνο Δήμαρχος.
Οι πέντε Δήμαρχοι, πάντως, δεν συμφώνησαν με την τοποθέτηση του κ. Μποζίκη, υποστηρίζοντας πως εφόσον γίνουν πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης για έναν Δήμο στη Ζάκυνθο, τότε το νησί κινδυνεύει να περάσει στη… “μοναρχία”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλυκών, Ανδρέα Ξένου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ένας Δήμος θα είναι η ταφόπλακα της Ζακύνθου.
“Το 1997, ο τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κ. Μαντέλης, είχε έρθει στη Ζάκυνθο και μας παρουσίασε, με βαρύγδουπες εκφράσεις, τα σχέδια του κράτους για την προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, που ονομαζόταν “Ιωάννης Καποδίστριας”. Ο κ. Μαντέλης, έλεγε ότι θα υπάρχει διαφάνεια στους Δήμους, ότι θα γίνονται έλεγχοι και ότι θα στηρίζονται οικονομικά. Στην πράξη, όμως, διαπιστώσαμε πως αυτές οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν ούτε κατ΄ ελάχιστον. Η σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν απαγορεύει τη δανειοδότηση των Δήμων που θα προκύψουν από τις Τράπεζες, αλλά κάνει ειδική μνεία στον δανεισμό! Δηλαδή, από τη μια μας λέει ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι να μπει τάξη στα οικονομικά, ενώ από την άλλη εξακολουθεί να στέλνει τους Δήμους ως πελάτες στις Τράπεζες. Θεωρώ πως ο “Καλλικράτης” είναι μια καρικατούρα, η οποία θα αποτελέσει την… ταφόπλακα της Ζακύνθου! Πρόκειται για ένα νομικό έκτρωμα, αφού ένας μόνο άνθρωπος θα λαμβάνει τις αποφάσεις για το μέλλον του νησιού μας. Προτείνω να γίνει δημοψήφισμα, ούτως ώστε οι Ζακυνθινοί να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτό που πάει να γίνει” ανέφερε ο κ. Ξένος.

Διεκόπη η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ
Η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ ήταν προγραμματισμένη στις 6 το απόγευμα, όμως ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση.
Γύρω στις 9 το βράδυ, η συζήτηση για τον “Καλλικράτη” διεκόπη, αφού στον “Φώσκολος”… “εισέβαλλαν” φίλαθλοι του ΑΠΣ Ζάκυνθος, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν βοηθά οικονομικά την ομάδα, παρά το ότι διαφημίζει τη Ζάκυνθο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, λόγω της συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.